HomeНовиниОфіційноЗвернення депутатів Володимирецької районної ради щодо видобутку бурштину

Звернення депутатів Володимирецької районної ради щодо видобутку бурштину

( 0 Votes )

Звернення депутатів Володимирецької районної ради  до в.о. Президента України, Верховної Ради України,  Кабінету Міністрів України

Ми, депутати Володимирецької районної ради Рівненської області, глибоко стурбовані надзвичайними розмірами знищення сільськогосподарських угідь на території району через несанкціонований видобутку бурштину.

Видобуток бурштину проводиться шляхом гідророзмиву грунту мотопомпами та його розкопування вручну, в результаті чого родючий шар знищується, а на поверхню піднімається неродючий шар, земля стає непридатною для сільськогосподарського використання, а територія нагадує місячний пейзаж.

Станом на сьогодні у непридатний до використання стан приведено 590,45 га сільськогосподарських та лісових угідь району.

Щоденно на території району працює до 100 мотопомп та 2000 чоловік копачів. Біля кожної помпи працює обслуговуючий персонал 4-6 чоловік.

Видобуток бурштину проводиться цілодобово.

Крім знищення сільськогосподарських угідь несанкціонований видобуток бурштину породжує надзвичайний рівень корупції у правоохоронних органах та органах влади. Поширене явище так - званого «кришування», коли за гарантію непритягнення до відповідальності за незаконне видобування бурштину щоденно платиться до 500 доларів, тобто, тільки на «кришування» щоденно витрачається до 500 тис.грн.

Організації, які отримали дозволи обласної ради на промислово - дослідну розробку бурштину, працюють, не погоджуючи свої роботи з органами місцевої влади.

В бюджет не поступає жодної копійки, видобутий бурштин збувається невідомим особам.

Незаконний видобуток бурштину набрав таких розмірів, що припинити силами правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування такі об’єми цих робіт неможливо.

Створити спеціальний підрозділ для забезпечення охорони надр на місцях також немає можливості через відсутність джерел його фінансування.

В зв’язку з цим пропонуємо прийняти і запровадити тимчасовий особливий порядок видобутку бурштину на порушених землях, що дасть можливість наповнити бюджети всіх рівнів, а саме:

Доручити органам місцевого самоврядування визначити на їх території розміри  ділянок„ порушених земель та зафіксувати їх своїми рішеннями.

Дозволити видобуток бурштину на порушених землях за погодженням з власниками та землекористувачами.

Право  надання щоденного дозволу на видобуток бурштину надати сільським, селищним  радам.

Встановити плату за видобуток бурштину в розмірі 4000 гривень в день
за одну мотопомпу, яка вноситься в сільську, селищну раду з подальшим розподілом  70% залишається в бюджеті сільської, селищної ради, 30% - перераховується в районний бюджет.

Дозвіл на видобуток бурштину надається власникам мотопомп, які зареєстровані як підприємці на території району, та мають не менше 4 зареєстрованих найманих працівників ( з розрахунком на 1 мотопомпу).

Дозволити видобуток бурштину з 9.00. до 18.00. години.

Добувачам бурштину вручну сільська, селищна рада надає дозвіл на строк до 10 днів з платою 50 гривень в день авансом.

Дозвіл на видобуток бурштину надається на конкретну визначену територію, яка після завершення робіт повинна бути рекультивована.

За порушення цих правил встановити штраф для власників мотопомпи -10000 гривень, для добувачів вручну - 500 гривень за кожен випадок.

10. Покласти контроль та відповідальність за дотримання цих тимчасових правил на органи місцевого самоврядування та правоохоронні органи (СБУ, прокуратуру, МВС, лісгоспи, прикордонну службу, митну службу, податкову службу), тощо, яким надати право притягувати до відповідальності порушників даних правил.

11. Передбачити відповідальність за незаконний збут та скупку бурштину-сирцю.

12. Порушити питання створення державного підприємства щодо видобутку та скупки бурштину-сирцю.

Прийняття цього тимчасового порядку видобутку бурштину на вже порушених площах дасть можливість зупинити корупцію, створити додаткові робочі місця, залучити до бюджету сотні мільйонів гривень, забезпечить збереження ще не порушених територій.

 

Схвалено

рішення президії

Володимирецької районної ради

17.03. 2014 р. № 10 
 

У вас недостатньо прав для коментування.