HomeНовиниОфіційноЗа незаконний видобуток бурштину штраф або тюрма

За незаконний видобуток бурштину штраф або тюрма

( 0 Votes )

На території Володимирецького району останнім часом набули розповсюдження незаконні дії з видобування бурштину. Мають місце факти масового виходу людей на території лісового фонду, землі запасу та паї громадян з метою видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Внаслідок нищення лісів та зняття родючих шарів ґрунту завдається значна шкода навколишньому природному середовищу. Такі дії, безперечно, не можуть залишатися поза увагою правоохоронних органів. Для цього ведеться відповідна роботи щодо попередження правопорушень, притягнення винних осіб до відповідальності.

З огляду на це, прокуратура району роз’яснює окремі положення законодавства щодо вказаних питань.

Зокрема, кримінальна відповідальність за незаконне видобування бурштину передбачена ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України. Міра покарання - штраф від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

За пошкодження земельних ділянок та лісових насаджень правопорушники притягуються до адміністративної відповідальності за ст. ст. 53, 53-1, 53-3, 63 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З метою посилення протидії такому негативному явищу як незаконний видобуток бурштину, прокуратурою Володимирецького району створено міжвідомчу районну групу, яка систематично здійснює рейди-перевірки. До складу цих груп включено посадових осіб Кузнецовського МВ (з обслуговування міста Кузнецовськ та Володимирецького району) УМВС України в Рівненській області та працівників державної лісової охорони, а також залучено представників Володимирецької районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування.

З початку 2014 року правоохоронцями району за результатами проведених рейдів розпочато вже 11 кримінальних проваджень за фактами незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення. Крім цього, розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 342 КК України за фактом здійснення опору працівникам правоохоронних органів під час виконання службових обов’язків особами, які займалися незаконним видобуванням бурштину в одному з урочищ, що на території  Володимирецького району.

За вчинення подібних порушень на осіб накладено штрафів на суму понад 15 тис. грн.

Стан протидії незаконному надрокористуванню та державного контролю у вказаній сфері обговорено на міжвідомчій нараді керівників правоохоронних та контролюючих органів району, яка відбулася у прокуратурі району у травні поточного року. За її результатами розроблено узгоджені заходи, які мають вплинути на стан законності в районі.

Робота правоохоронних та контролюючих органів на вказаному напрямі триває.

 

Прокурор Володимирецького району

радник юстиції

Сергій Міськевич

 

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.