HomeНовиниОфіційноЗамість дозволу – декларація на початок робіт

Замість дозволу – декларація на початок робіт

( 0 Votes )

1 липня 2013 року запрацював Кодекс цивільного захисту України (КЦЗ). У зв’язку з набранням ним чинності припинять дію Закони про Цивільну оборону, про пожежну безпеку, про війська Цивільної оборони, про аварійно-рятувальні служби, про захист від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та низка інших. З 1 липня 2013 року дозволи на початок роботи скасовані. Їх повністю замінила декларативна схема початку роботи підприємств.

Згідно із ч. 2 ст. 57 КЦЗ, початок роботи новоутворених підприємств і початок використання суб’єктами господарювання об’єктів нерухомості (будівель, споруд або їх частин) здійснюватиметься на підставі поданої та зареєстрованої декларації. Відбулося це у зв’язку з тим, що Закон про пожежну безпеку втратив чинність, а Законом № 5404 із Переліку документів дозвільного характеру забрали п. 77.

Декларацію потрібно подавати для реєстрації до територіального відділення Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Передбачене як безпосереднє подання, так і подання через адміністратора. Зареєструвати її (або обґрунтовано відмовити в реєстрації) повинні протягом 10 календарних днів із моменту отримання. Процедура реєстрації декларації безкоштовна.

Що ж буде, якщо почати використовувати об’єкт, не зареєструвавши декларації? У ч. 5 ст. 57 КЦЗ сказано, що суб’єкт господарювання може використовувати об’єкти лише з моменту реєстрації декларації. КпАП доповнено ст. 175-2, відно до якої провадження діяльності підприємцями та підприємствами без зареєстрованої декларації (звичайно ж, лише в тому випадку, коли реєстрація декларації обов’язкова) тягне за собою накладення штрафу — від 40 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680,00 грн. — 1700,00 грн.).

За довідковою інформацією просимо звертатися до Володимирецького районного сектору Головного управління ДСНС України у Рівненській області за адресою смт. Володимирець, вул. С.Петлюри, 5, або за тел. (03634) 2-42-96.

Андрій Муравинець,

начальник Володимирецького РС ГУ ДСНС України у Рівненській області

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.