HomeНовиниОфіційноПроблема села – лейкоз худоби

Проблема села – лейкоз худоби

( 0 Votes )

У понеділок, 4  серпня, рейдова бригада, очолювана  спеціалістами відділу Державної інспекції та нагляду управління ветеринарної медицини Володимирецького району, начальником Валентиною Білобородою і головним спеціалістом відділу Василем Муравинцем, завідуючою  Красносільською ветдільницею Маргаритою Ковлевою і представниками мас-медіа провели рейд по господарствах  жителів Половлівської сільської ради, які досі ще утримують лейкозні корови, та  попередили приймальників  молока у  пунктах його прийому про недопустимість прийому молока від лейкозних корів.

На території сіл Половлі і Зелениця документально діють три пункти прийому молока, розташовані найбільш вдало для здавачів молочної сировини. На подвір’ях кожного побувала рейдова бригада. Проте, щоб сфотографувати  власників худоби, які утримують хворих корів, та самих приймальників молока через похорони 20-річного хлопця, що загинув у ДТП, виявилося неможливим. Практично все село, родичі, друзі, знайомі, були на похоронах. Отож Половлям і Зелениці було не до  ветеринарів і їхніх інспекції.

Проте, відвідавши сільську раду, на дошці оголошень, що в центрі села, ветінспектори вивісили звернення-попередження про страшну інфекційну  хворобу тварин та прізвища власників, які утримують заразну  худобу. У трьох із них ветеринари побували  дома. Одна власниця вже здала свою хвору корівку. Але молоко носила і своїй родичці, й сусідці. У самої жіночки, як і в родички, болять ноги. Ветлікарі перезирнулись і порадили терміново звернутися в районну лікарню: лейкоз – хвороба інфекційна, на неї хворіють і корови, і люди.

Ветеринарний лікар, начальник ветінспекції та нагляду, конкретно  і дохідливо  розповідає:

– Треба сказати, що серед спеціалістів ветеринарної медицини та населення виникло занепокоєння з приводу поширеного захворювання великої рогатої худоби на лейкоз. У селах Жовкині, Городець, Кідри, Телковичі ветлікарі з дільниць у сільській раді зібрали власників  хворих на лейкоз корів. Зрозуміло, що така інформація для кожного з них – велика  біда. А якщо врахувати, що корівка була чи не найголовнішою  персоною – годувальницею багатодітної сім’ї.

– Як правильно чинити у такому випадку? – запитуємо Валентину Іванівну.

– Кожен господар вибирає: або зберегти своє здоров’я і швиденько поїхати до райлікарні та перевірити себе (бо хто знає, скільки часу хворіла його корівка), або… разом із нею чекати відомого кінця.

– Валентино Іванівно, а що являє собою ця страшна хвороба?

– Перш за все слід сказати, що це хронічне інфекційне захворювання пухлинного походження, при якому вражаються клітини крові, кровотворних та інших органів і тканин тварини. По суті, це рак крові або, мовою спеціалістів, – саркома крові. А що таке саркома, у селі знають.

Останнім часом з різних причин захворювання набуло широкого розповсюдження і, завдаючи сільському господарству значних економічних збитків, стримує селекційно-племінну справу, веде до загибелі тварин та знижує якість продукції.

– Це пов’язано  з «нашим» Чорнобилем чи є інша причина?

– Насамперед – екологія. Але така ситуація виникла у більшості країн світу, тож не обминула й Україну, зокрема наш район.

Основна причина лейкозу – онкогенний вірус, який вражає лейкоцити. Під дією хімічних та фізичних факторів вірус активізується, і клітина з нормальної перетворюється у лейкозну, злоякісну. Лікування досі не розроблено, хоча відомо, що зараження відбувається від хворих чи заражених тварин в основному через кров, виділення з організму, які містять кров’яні клітини, та забруднені слизом або свіжою кров’ю предмети.

Раніше діагноз ставився лише тоді, коли вже були пухлини в органах і тканинах. Нині ж ліквідація лейкозу базується на ранній діагностиці і відокремленні зараженої худоби від здорової. Ось чому ми їздимо по селах і просимо не злучати  здорових корів  із хворими. Колись у нас  був такий випадок. У селі Жовкині, в індивідуальному секторі, з лейкозом не було проблем. І тут колгосп «розвалюється», люди понабирали корів із колгоспного стада і… більшість із них виявилися серопозитивними. А це вже факт: худоба хвора. Коли у перший рік ми нарахували кілька таких особин, то на другий-третій лейкозні корови були десятками. А тут уже не адміністративна, а кримінальна відповідальність..

Спеціалісти ветеринарної медицини проводять серологічні дослідження худоби, і діагноз на лейкоз можна поставити вже через 15-30 днів після зараження тварини. Отримавши серопозитивний результат, хворих тварин необхідно здати на забій та провести дезінфекцію приміщення і подвір’я, де перебувала хвора корова. На сьогодні у службі ветеринарної медицини достатньо технічних та дезінфікуючих засобів, щоб зробити якісну дезінфекцію тваринницьких приміщень.

– Зараз якраз такий час, що одні хазяї здають худобу, а інші купують. Як не втрапити в халепу і не купити лейкозну корову?

– Щоб цього не сталося, слід обов’язково звернутися до ветспеціалістів у тому селі, де купуєте корову, і пересвідчитися, чи досліджувалася ця тварина на лейкоз.

– А що робити з молоком зараженої лейкозом корови? Його можна віддати свиням?

– Молоко від серопозитивної корови для особистих цілей можна використовувати тільки після кип’ятіння. Тим не менше, велику стурбованість викликає підхід до профілактики і боротьби з лейкозом у поселеннях Половлівської сільської ради, де ми зараз знаходимося. У трьох господарів ще з 2013 року утримуються заражені корови. Прізвища цих людей розміщено на дошці оголошень. А вже у 2014 році виділено ще три серопозитивних тварини. Із наявних тут 120 корів 75 перевірено на лейкоз. Решта, здорові чи ні, невідомо. Тож ще раз повторюю: хвора тварина має утримуватися тільки на своєму подвір’ї. Вона не повинна випасатись у загальному стаді, щоб не відбувалося перезараження.

В «Інструкції з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу» зазначається, що ефективність роботи по ліквідації лейкозу тварин полягає не тільки у спеціалістах ветмедицини, а й у вирішенні проблеми самими власниками корів. Категорично забороняється не тільки спаровування хворих тварин із здоровими, а й реалізація молока і молочних продуктів від заразних корів на пункти закупівлі молока та на ринку.

Ось чому таку велику увагу приділили ветлікарі Половлям і Зелениці. А ще раніше – Жовкиням, Городцю, Кідрам та іншим селам, де були виявлені лейкозні корови.

Записала Галина ТЄТЄНЄВА.
 

У вас недостатньо прав для коментування.