HomeНовиниОфіційноЕнергетики попереджають про можливі вимкнення електропостачання

Енергетики попереджають про можливі вимкнення електропостачання

( 0 Votes )

Опис ситуації в енергосистемі України

ПАТ «Рівнеобленерго» інформує споживачів області про можливе тимчасове припинення електропостачання у зв’язку з виникненням дефіциту енергоносіїв в об’єднаній енергосистемі України.

 

ПАТ «Рівнеобленерго» діє виключно в правовому полі України і, виконуючи рішення Державного підприємства «Національна енергокомпанія України «НЕК Укренерго», Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, при необхідності застосовуватиме графіки аварійних відключень.

Як відбуватимуться можливі відключення

Відключатимуть електрику за «Графіками аварійних відключень» у час ранкових та вечірніх пікових навантажень: близько 8-11.00 ранку та 20-23.00 вечора. Вечірні графіки змінюватимуться залежно від тривалості світового дня.

Графіки вводяться в дію упродовж 10-15 хвилин після розпорядження головного диспетчера електроенергетичної системи України. Як зазначається у відповідному листі Міненерговугілля до енергокомпаній, рішення вдатися до таких методів зумовлене розбалансуванням між виробництвом та споживанням електроенергії через дефіцит палива та гідроресурсів.

Погоджені з органами місцевого самоврядування та Держенергонаглядом графіки аварійних відключень застосовуються за умов виникнення в об’єднаній електроенергетичній системі України аварійного дефіциту електричної потужності, без попереджень та погоджень із споживачами.

Зазначимо, що Міненерговугілля для Рівненської області встановлені щотижневі конкретні ліміти потужності. У випадку, якщо область перевищить споживання електроенергії (що спостерігається вже зараз, на початку осені), у дію введуться графіки аварійних відключень по розпорядженню головного диспетчера об’єднаної електроенергетичної системи України. 

Як уникнути відключень за графіком?

У зв’язку з важливістю даної ситуації ПАТ “Рівнеобленерго” звертається до всіх мешканців Рівненської області з проханням максимально обмежити споживання електроенергії у години пікових навантажень, а саме з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 23:00, та без зайвої потреби не використовувати потужні електроприлади. Адже зараз ідеться не про питання особистого комфорту, а про забезпечення надійної роботи енергосистеми нашої держави в цілому.

ПАТ “Рівнеобленерго” також звертається до промислових підприємств та юридичних споживачів з проханням обмежити використання електроенергії, перевести навантаження на роботу в нічну зміну, економити електроенергію.

З метою недопущення перенавантаження енергосистеми необхідно забезпечити зниження споживання електроенергії до встановленого рівня.

Ще раз наголошуємо: за умов дефіцитного балансу виробництва і споживання електроенергії, стабільність та надійність функціонування об’єднаної електроенергетичної системи України залежить не лише від ефективності роботи працівників галузі, а й від відповідального ставлення споживачів до цієї тимчасової проблеми.

ПАТ «Рівнеобленерго» закликає всіх долучитися до акції «Збережемо паливо Україні» та відключити електрострумоприймачі 15 вересня з 9 до 9-30 та з 21 до 21-30. Навіть година обмеження по всій області вдень значно може вплинути на зменшення навантаження.

Довідка:

При стабільній роботі об’єднаної енергетичної системи 40 % електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, 50% – виробляють ТЕС шляхом спалювання газу та вугілля, 10% – гідростанції, вітряні, сонячні та інші.

Брак газу та зупинка більшості кількості шахт, спричинили дефіцит енергоносіїв і, як наслідок, – електроенергії.

 

Едуард Кашков,

начальник Володимирецького РЕМ ПАТ "Рівнеобленерго". 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.