HomeНовиниОфіційноЧорнобильські пільги відмінено. Які лишилися?

Чорнобильські пільги відмінено. Які лишилися?

( 0 Votes )

У зв’язку з прийняттям Закону України від 28.12.2014 № 76 – VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (надалі – Закону) розпочато реформування системи пільг та компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Управління соціального захисту населення Володимирецької райдержадміністрації в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Відповідно зазначеного Закону, внесено зміни в ряд статей Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” в статті 30 (якою визначено надання пільг грошових компенсацій та допомог потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи дітям) у частині першій виключено зокрема:

пункт 1) повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах надання щомісячної грошової допомоги, розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України;

пункт 3) безплатний проїзд у межах України на всіх видах транспорту (крім таксі) дитині та особі, що супроводжує хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення та назад (за направленням медичних закладів), з правом позачергового придбання квитків;

пункт 5) щорічне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення (крім дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язано з наслідками Чорнобильської катастрофи);

пункт 6) щомісячна виплата в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України, незалежно від інших виплат на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилася після 26 квітня 1986 року від батька, який на час настання вагітності матері, має підстави належати до категорії 1 або 2, або матері, яка на час настання вагітності або під час вагітності має підстави належати до категорії 1 або 2, а також на кожну дитину, яка проживала у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення;

пункт 8) щомісячна виплата в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України, сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку по захворюванню внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами I або II групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи, замість передбаченої пунктом 6 цієї статті, якщо вказана дитина не перебуває на повному державному забезпеченні;

пункт 12) виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (у тому числі і тих, які не знаходяться в обліковому складі шкіл), якщо діти не перебувають на повному державному забезпеченні, здійснюються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Повідомляємо, що відповідно до пункту 4 статті 4 Закону України від 28.12.2014 № 76 – VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» виключено статтю 23 Закону України від 28.02.1991 № 796 - 13 “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” в частині надання пільг та компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 4.

Згідно пункту 1 статті 4 зазначеного Закону, виключено статтю 2 Закону України від 28.02.1991 № 796 - 13 “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій.

У статті 2 Закону України “Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи” виключено абзац п’ятий частини другої, що визначав поняття зони посиленого радіоекологічного контролю (IV – зони радіоактивного забруднення).

У зв’язку із вищевказаними змінами в законодавстві, яке регулює надання пільг та компенсацій громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи (в т.ч. і потерпілим дітям), право на отримання щомісячної грошової компенсації мають діти, які навчаються у середніх загальноосвітніх навчальних закладах, та професійно-освітніх закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, та діти-інваліди, захворювання яких пов’язано з наслідками Чорнобильської катастрофи незалежно від місця розташування навчального закладу, у разі, коли діти не харчуються в зазначених навчальних закладах, відповідно до пункту 11 статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено виплату щомісячної грошової компенсації в розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1997 року № 155 “Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи” (із змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року № 533”Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1997 року № 155”).

Зазначені норми Закону України від 28.12.2014 № 76 – VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» набрали чинності з 1 січня 2015 року.

Особам, які віднесені до 1-ої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, захворювання яких пов’язане з наслідками Чорнобильської катастрофи або з роботами по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відповідно пункту 4 статті 20 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

Дітям-інвалідам, захворювання яких пов’язано з наслідками Чорнобильської катастрофи, згідно пункту 10 вищевказаного Закону України встановлено право на щорічне безплатне забезпечення дитини-інваліда та одного з батьків чи особи, яка їх замінює, путівкою для будь-якого виду оздоровлення.       

Механізм організації оздоровлення зазначеної категорії осіб визначений Порядком організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2013 р. № 261.

Відповідно пункту 2, зміни, що вносяться до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. № 936 і від 27 березня 2013 р. № 261, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 8 “Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. № 936 і від 27 березня 2013 р. № 261”, путівки постраждалим особам та потерпілим дітям видаються за медичними показаннями з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, у порядку черговості у міру надходження путівок за одним із них.

У разі, коли такі особи та діти мають право на санаторно-курортне лікування за двома або більше законами, їм надається право вибору в забезпеченні путівок. Якщо вони відмовилися від путівок, місцевий орган складає акт відмови від путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Для отримання додаткової інформації щодо виплати грошових компенсацій, допомог та надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, просимо звертатися за контактними телефонами: 2-37-07; 2-39-63.

Наталія Шама,

начальник управління.
 

У вас недостатньо прав для коментування.