HomeНовиниОфіційноПраво громадян на об’єднання

Право громадян на об’єднання

( 0 Votes )

 

Громадяни мають змогу реалізовувати  свої права не тільки індивідуально, але й відповідним чином об’єднуючись в організації (асоціації, тощо). Колективна форма задоволення потреб громадян є звичайним у світовій практиці явищем. Об’єднання громадян органічно вплітаються в тканину суспільних відносин. Без них неможливо уявити здійснення народовладдя в Україні. Іншими словами, демократія без різноманітних об’єднань громадян неможлива.

       Стаття 36 Конституції України закріплює право громадян на об’єднання для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення інтересів.

       Діяльність об’єднань громадян носить найрізноманітніший характер. Вона може бути спрямована на участь у розробленні державної політики, розвиток науки, культури, відродження духовних цінностей, розв’язання конкретних соціальних проблем окремих категорій громадян , здійснення благодійної діяльності, , охорону навколишнього середовища, обумовлюватися  спільністю професійних та інших  інтересів  громадян,  тощо.   

       Призначення і роль об’єднань громадян полягають насамперед у тому, що вони допомагають у повсякденному житті, звільняють особистість від необхідності самостійно вирішувати безліч проблем та відкривають широкі можливості для суспільно-політичної ініціативи народу. 

     Діяльність громадських об’єднань характеризується трьома основними ознаками: добровільне членство, самоуправління і стабільність  в часі.  Законодавець не може втручатись в діяльність громадських організацій, крім випадків легалізації  (офіційного визнання), набуття прав юридичної особи  та контролю.  Іншими словами держава офіційно визнає обєднання громадян і оформлює його правове становище. На даний час ці функції покладено на реєстраційну службу управління юстиції, яка проводить реєстрацію та  облік  вищевказаних об’єднань.

 

Реєстраційна служба

Володимирецького районного

управління юстиції

 

Схожі матерали: 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.