HomeНовиниОфіційно19 грудня – День адвокатури України

19 грудня – День адвокатури України

( 0 Votes )


Грудень щедрий на свята для професій, де працюють юристи за фахом. Так, 1 грудня – День працівників прокуратури України, 15 грудня – День працівників суду, 17 грудня День працівника державної виконавчої служби, 19 грудня – День адвокатури, 20 грудня – День міліції України. Хотілось би трішки розказати читачам про роботу адвоката та зазирнути в історію цієї професії.

 Слово «адвокатура» походить від латинського кореня advocare, advocatus («закликати», «запрошений»). У Стародавньому Римі терміном «адвокат» позна­чалися рідні або друзі позивача, які супроводжували його до суду, давали поради і як однодумці виражали підтримку та співчуття.

З часом назву «адвокат» було по­ширено на осіб, які допомагали позивачеві вести процес, збирали документи, підшукували засоби захисту. Іноді адвокатами звалися навіть свідки. Той, хто погано говорив, як правило, програвав справу. Для осіб – учасників судової справи, які не мали таланту красномовства, позовні й виправдальні промови складали рідні та друзі.

Потім складання таких промов (так званих логографів) стало заняттям особливого прошарку осіб, які називалися логогра­фами чи диктографами. Першим професійним логографом вважається Антифон (V ст. до н. е.), який ввів звичай брати плату за складення судових промов. Серед відомих логографів були й такі талановиті оратори, як Лізій, Ісократ, Есхіл і Демосфен.

Історичний шлях виникнення та розвитку української адвокатури доцільно простежити з того часу, коли вона була організаційно оформлена й законодавчо закріплена як особливий правовий інститут. Зокрема, ще за часів Київської Русі роль захисників у судах виконували рідні та приятелі сторін: послухи, „видоки” (свідки).

Професійна ж адвокатура в Україні сформувалася в період польсько-литовської доби. Особливу роль у цьому плані відіграли Литовські статути і Магдебурське право. Згідно цих документів захисником може бути людина, добре обізнана з писаним правом – тобто професійний юрист. Отже, звідси можна вважати і час народження професійної адвокатури, хоча момент її організаційного оформлення ще був віддалений у часі.

Вже у 18 столітті в судах (зокрема, великокняжих господарських, а також у городських і земських) зявляється новий тип професійного юриста – „прокуратора, або речника”. До адвокатів пред’являлися великі вимоги. Ними могли бути чоловіки без будь-яких відхилень, повнолітні, християни, розумово й фізично дужі, світського стану.

Адвокатура України в період гетьманщини була вже визнаною як окремий стан, хоча і не була об’єднана в професійну спілку. Як самостійний правовий інститут, адвокатура в Україні була запроваджена після проведення на початку 60-х роках 19 століття судової реформи. Правову регламентацію інститут адвокатури дістав за „Судовими статутами”, затвердженими в 1864 р. Цікавим є факт, що в 1894 році українськими адвокатами Галичини була спроба скликання першого з’їзду правників і утворення своєї організації, яка допомагала б вирішувати нагальні проблеми адвокатів. Однак ця ідея не знайшла свого практичного втілення.

Щодо радянських часів, то постановою Народного Секретаріату України 1918 р. присяжну і приватну адвокатуру було ліквідовано. Після прийняття Конституції СРСР (1936 р.) було розроблено «Положення про адвокатуру», затверджене РНК СРСР 16 серпня 1939 р., на підставі якого колегії адвокатів створювалися в республіках та областях. У 1978 р. правове положення радянської адвокатури було закріплено в Конституції УРСР. Після чого було прийнято Закон УРСР «Про адвокатуру», де врегульовувалися питання організації й діяльності цього правового утворення в республіканському масштабі.

Із проголошенням незалежності України і прийняттям у 1992 р. Закону України «Про адвокатуру» цей інститут набув нових організаційних форм діяльності, розширилися професійні права адвоката та його обов’язки, що значно підвищило його роль і місце в механізмі захисту прав та інтересів громадян. В зв’язку із реформуванням адвокатури Верховною Радою України 5 червня 2012 року було прийнято новий Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

         Користуючись нагодою, хочу привітати всіх колег із професійним святом – Днем адвокатури України. Ваша діяльність відіграє дедалі важливішу роль в утвердженні принципу верховенства права, справедливості та розвитку України як демократичної, правової держави.

Від Вас, шановні колеги, від Вашої самовідданої праці великою мірою залежить збереження в суспільстві стабільності, громадянського миру та спокою, дотримання конституційних прав і свобод людини, надійний захист громадян від беззаконня.

Прийміть побажання міцного здоров’я, великого людського щастя, добробуту Вашим родинам. Нових Вам досягнень на ниві утвердження принципу верховенства закону, незалежності та демократизму в нашій молодій країні.

Нехай людська шана стане гідною подякою Вам за плідну працю!

Антон СЛОБОДІН, адвокат.  

 

У вас недостатньо прав для коментування.