HomeНовиниОфіційноКопію Нобельського Євангелія привезуть на Рівненщину

Копію Нобельського Євангелія привезуть на Рівненщину

( 0 Votes )

22 жовтня, в Інформаційній агенції «Главком» провели першу презентацію факсимільної копії Нобельського Евангеліє. Найдавнішу писемну пам'ятку українського Полісся колись створили на Зарічненщині, зберігають в Литві, а тепер її можна побачити і в Україні. Ще одну копію реліквії невдовзі передадуть у храм села Нобель на Зарічненщину.

(1520 р.) – книги, яка давніша від Пересопницького Євангелія (1556 – 1561) на 41 рік. Репринтну копію найдавнішої поліської святині передали директору Інституту української мови НАН України Павлові Гриценку для детального дослідження і введення в науковий обіг. Додаткова копія найближчим часом буде передана в храм села Нобель.

А оригінал цієї пам’ятка мови і культури, створений в селі Нобель Зарічненського району, нині зберігається у Бібліотеці академії наук Литви імені Врублевських у Вільнюсі.

Нобельське Четвероєвангеліє, написане 1520 року в селі Нобель Зарічненського району, зберігалося у тамтешній церкві. Але у 1856 році граф Тишкевич заснував у Вільнюсі Музей давнини, і споряджена ним на Полісся археографічна експедиція десь у 1860 році забрала Євангеліє з Нобеля. Його сліди місцева краєзнавиця Валентина Тумаш-Ляховець виявила у Вільнюсі в Бібліотеці Академії наук Литви.

Нині воно вважається найдавнішою писемною пам'яткою українського Полісся.

Історична знахідка Нобельського Четвероєвангелія, яке вийшло у світ у 1520 році, руйнує міф про те, що українське Полісся (сучасна Рівненщина) було населено неосвіченими мешканцями.

Наукова цінність цієї знахідки – ствердження того, що на початку 16 століття книги активно використовувалися на території усієї України.

За сприяння меценатів виготовлено 4 репринтних копії Нобельського Євангелія, одна з яких буде повернена до Нобля, а інші передані до наукових бібліотек, музеїв та інших установ.

Відшукали цю пам'ятку члени Національної спілки краєзнавців – вчителька Валентина Тумаш-Ляховець та священик Павло Дубінець, які впродовж тривалого часу співпрацюють з Інститутом української мови НАН України.

Через Посольство України в Литві перемовини з литовською стороною щодо виготовлення факсимільної копії Євангеліє в Україні вів особисто народний депутат Україні VIII cкликання, голова БФ «Наш край» Василь Яніцький. За його фінансової підтримки й було виготовлено копію Нобельського Євангелія.

Наступного року відзначатиметься 500-річчя Євангелія.

– Працюємо над тим, щоб наступного року відзначити 500-річчя Нобельського Четвероєвангелія на державному рівні, – розповідає Василь Яніцький. – Сподіваємося, що на святкові заходи нам вдасться домовитися з Литвою і привезти до Нобля оригінал святині».

Джерело: Володимирець.Сity

 

У вас недостатньо прав для коментування.