HomeНовиниОфіційноНовий порядок приватизації земельної ділянки

Новий порядок приватизації земельної ділянки

( 0 Votes )

Як відрізняється попередня процедура  реєстрації права власності із тою, яку ми маємо на даний час? 

- Раніше права на землю реєструвалися територіальними органами Держкомзему із присвоєнням ділянці кадастрового номеру та видачею державного акту на право власності на земельну ділянку. Починаючи з 2013 року цей порядок реєстрації вже не застосовується.

 Відтепер реєстрацією прав опікується Державна реєстраційна служба, а на підтвердження державної реєстрації права видається не державний акт, а свідоцтво про право власності на нерухоме майно. Територіальні органи Держземагентства на даний час реєструють лише земельні ділянки у Державному земельну кадастрі та на підтвердження такої реєстрації видають витяги з Державного земельного кадастру. 

- Який порядок приватизації земельної ділянки. З чого почати громадянину? 

- Перш за все, громадянину необхідно звернутися із заявою до сільської (селищної) ради про надання дозволу на розробку землевпорядної документації щодо відведення земельної ділянки у власність. Після отримання рішення сільської ради звернутися до ліцензованої землевпорядної проектної організації для замовлення землевпорядної документації (орієнтовна вартість робіт: проект землеустрою – 1500 грн., технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) – 900 грн.). Вартість виконання землевпорядних робіт вказано орієнтовно, вона визначається за договором між Розробником та Замовником.

Після розроблення зазначеної землевпорядної документації обов’язково необхідно погодити її в Управлінні Держземагентства у Володимирецькому районі Рівненської області (смт Володимирець, вул. Повстанців, 47, тел. 2-56-33) (проект землеустрою погоджується протягом 10 робочих днів, а щодо технічної документації із землеустрою – терміни не встановлені) та за потреби у відділі будівництва та розвитку інфраструктури, житлово-комунального господарства та енергозбереження Володимирецької райдержадміністрації (якщо земельна ділянка призначена для містобудівних потреб). Лише після погодження землевпорядної документації проходитиме державна реєстрація земельної ділянки. 

- На який орган покладено функції з державної реєстрації земельної ділянки? Яким чином здійснюється зазначена реєстрація? 

- Законом України «Про державний земельний кадастр», який набрав чинності 01.01.2013 року визначено, що державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за місцем їх розташування Державним кадастровим реєстратором територіального органу Держземагентства України. На даний час в Управлінні Держземагентства у Володимирецькому районі Рівненської області працює 3 Державних кадастрових реєстратори. Також маємо можливість приймати громадян у м. Кузнецовськ за адресою: м-н Незалежності, буд. 2, 3-ій поверх.   

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051 «Про затвердження порядку ведення Державного земельного кадастру» передбачено, що   до наших реєстраторів із заявою мають право звертатися:

1) особи, яким за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки у разі її передачі у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи;

2) власник земельної ділянки, користувач земельної ділянки державної чи комунальної власності (у разі поділу чи об’єднання раніше сформованих земельних ділянок) або уповноважена ними особа;

3) орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування (у разі формування земельних ділянок відповідно державної чи комунальної власності). 

- Які документи необхідно подати для державної реєстрації земельної ділянки? 

                - Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, згідно із пунктом 110 Порядку ведення Державного земельного кадастру, подаються:

                1) заява про державну реєстрацію земельної ділянки;

                2) оригінал погодженої відповідно до законодавства документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

                3) електронний документ файл обміну даними за результатами робіт із землеустрою);

                4) документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки.

                Варто вказати, що за державну реєстрацію одної земельної ділянки справляється плата 65 грн.     

                - Що відбувається після подання документів заявниками та які строки розгляду заяв громадян? 

                - Протягом 14 календарних днів з дня реєстрації відповідно заяви державний кадастровий реєстратор перевіряє подані документи та за результатами перевірки або здійснює державну реєстрацію або приймає рішення про відмову у такій реєстрації. Причинами відмови можуть стати:

                1) невідповідність поданих документів вимогам законодавства;

                2) розташування в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати іншої земельної ділянки або її частини;

                3) розташування земельної ділянки на території повноважень іншого Державного кадастрового реєстратора;

                4) подання заявником документів не у повному обсязі. 

За результатами державної реєстрації земельної ділянки видається Витяг з державного земельного кадастру.  

- Яким чином отримати документ, який підтверджуватиме право власності на земельну ділянку? 

Громадянам необхідно звернутися до реєстраційної служби Володимирецького районного управління юстиції (смт. Володимирець,              вул. Соборна, 20 тел. 2-33-03) із заявою про державну реєстрацію права на нерухоме майно (земельну ділянку), витягом з Державного земельного кадастру і оригіналом або засвідченою копією рішення сільської (селищної) ради про затвердження землевпорядної документації. За результатами такої реєстрації видається свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Варто зазначити, що якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстроване з вини громадянина, то на підставі даних про те, що протягом одного року Державному кадастровому реєстраторові органом державної реєстрації прав не надано відповідної інформації, державна реєстрація земельної ділянки скасовується, про що повідомляється письмово особу, за заявою якої здійснена державна реєстрація земельної ділянки. 

- Які є результати роботи з державної реєстрації земельних ділянок у районі? 

- З початку нинішнього року державними кадастровими реєстраторами Управління опрацьовано близько 1500 заяв громадян щодо державної реєстрації земельних ділянок та надання відомостей з Державного земельного кадастру.

 


За матеріалами Управління Держземагентства

у Володимирецькому районі Рівненської області

 

 


 

У вас недостатньо прав для коментування.