HomeНовиниОфіційноСпадщину зможе оформляти сільська рада

Спадщину зможе оформляти сільська рада

( 0 Votes )

Хороша новина: Верховна Рада дозволила сільським радам оформляти спадщину для сільських жителів. За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 288 депутатів при мінімально необхідних 226. Рада внесла зміни до Цивільного кодексу і закону «Про нотаріат».

Вирішено, що прийняття заяви про вступ у права спадкоємця, оформлення свідоцтва про право на спадщину та внесення до нього змін, охорону спадкового майна, при­значення виконавця можуть здійснювати, крім нотаріуса, і сільради.

За рішенням парламенту, сільради, як і нотаріуси, зобов'язуються після отриман­ня повідомлення про відкриття спадщини повідомити про неї іншим спадкоємцям, у тому числі шляхом публічного оголошення або повідомлення у пресі. Також законом передбачається, що при офор­мленні свідоцтва сільради повинні перевіряти факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини та наявність підстав для її отримання.

Крім того, спадкоємці, які пропустили термін прийняття спадщини, за згодою сторін можуть отримати свідоцтво про спадщину у сільраді. При цьому в законі про но­таріат визначено, що право на спадщину земель­ного паю після смерті фізичних осіб, які проживали в селі, може бути видано посадовою особою органу місцевого самовряду­вання спадкоємцям першої та другої черги на підставі трудової книжки члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства, право на спад­щину земельної ділянки – на підставі правовстановлюючих документів, державного акта або рішення органу місцевого само­врядування.

Свідоцтво про право на спадщину нерухомого майна, що підлягає реєстрації, може бути видано посадовою особою органу місцевого самоврядування спадкоємцям першої та другої черги на підставі правовстановлюючих документів та довідки відповідного органу місцевого самоврядування із зазначенням у ній характеристик будівлі, на яку видається свідоцтво.

                              

Людмила ОГОРОДНІК,

юрист.

 

У вас недостатньо прав для коментування.