HomeНовиниОфіційноВласники житла можуть звіритися з податковою

Власники житла можуть звіритися з податковою

( 0 Votes )

Відповідно до Податкового кодексу України з 1 січня 2013 року введено в дію новий місцевий податок – на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Його платниками є фізичні та юридичні особи (в тому числі нерезиденти), власники об'єктів житлової нерухомості.

 Кодексом передбачені пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи. Для квартири – на 120 квадратних метрів і для житлового будинку – на 250 квадратних метрів.

 Таке зменшення надається один раз на рік і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває у його власності.

 Платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на об'єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, пільги, ставки податку та нарахованої суми платежу.

 Якщо фізична особа – платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об'єкта житлової нерухомості, ніж того, у якому фізична особа зареєстрована, вона має надати до 1 липня поточного року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.

 Таке звернення можна подати особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення чи засобами електронного зв'язку (з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису).

 

Наталія КОВАЛЬЧУК,

завідувач сектору оподаткування фізичних осіб

Володимирецького відділення.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.