HomeНовиниОфіційноУвага! Почався нерест!

Увага! Почався нерест!

( 0 Votes )

Загальнодержавна операція “Нерест” охопила всю країну. У цей період інспектори екологічної інспекції та рибоохорони спільно з працівниками УМВС України у Рівненській області проводитимуть посилені заходи з контролю за ситуацією на водоймищах щодо дотримання правил та умов рибальства. Працюватимуть мобільні рейдові групи, робота яких спрямовується на недопущення фактів хижацького вилову риби, риболовлі у заборонених місцях, інших порушень правил рибальства.

У зв’язку із складними гідрометеорологічними умовами на території Рівненської області у березні-квітні 2013 року, з огляду на науково-біологічне обґрунтування строків нересту основних видів риб, прогнозованих у 2013 році Управлінням схорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства, в Рівненській області встановлено коригування строків заборони на вилов водних біоресурсів на території області на 10 днів.

Відповідно до наказу Рівнерибоохорони № 40-ОД від 25.03.2013 року «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Рівнерибоохороні на 2013 рік» заборонено здійснення промислового, любительського і спортивного рибальства на час ходу риби на нерест і на період ікрометання у такі строки:

-                        з 11 квітня по 30 травня – на річках області;

-                        з 11 квітня по 20 червня – на озерах, водосховищах, інших водоймах

-                        з 11 квітня по 10 липня – в придаткових водах річок.

Заборонено лов раків у водоймах підконтрольних управлінню в період виношування ікри, личинок, першої та другої линьок в такі строки:

-                        з 11 квітня по 10 липня;

-                 з 20 серпня по 30 вересня.

                        Любительське рибальство дозволяється лише на водоймах загального користування та водоймах, закріплених за товариствами рибалок-любителів з берега за межами нерестовищ однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком та спінінгом. Нерестовищами вважаються мілководні зарослі або закорчовані ділянки водойм, стариці, заплави та заливні луки.

                        Громадянам та організаціям забороняється користування та пересування плавзасобів в межах нерестовищ, окрім суден спеціально уповноважених осіб, що здійснюють охорону водних ресурсів.

За порушення правил вилову риби у період нересту передбачається як адміністративна так і кримінальна відповідальність.

За вилов риби під час нерестового періоду дозволеними знаряддями лову у заборонених місцях зокрема й працівники Держекоінспекції накладатимуть на порушників штраф на суму від 34 до 170 грн. та сумарні збитки за кожен незаконно здобутий екземпляр. Якщо ж лов відбувався забороненими знаряддями – сіткою, павуком, острогою, електроловом тощо, – то за таке порушення розмір штрафу становитиме від 340 до 680 грн. і сумарні збитки (з конфіскацією знарядь та засобів вчинення правопорушення), а матеріали на порушників передаватимуть до суду.

 

Анатолій СКІБЧИК,

державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Рівненської області.

Світлана Ситник,

начальник управління агропромислового розвитку РДА.

 

У вас недостатньо прав для коментування.