HomeНовиниОфіційноСказ – невиліковна і дуже небезпечна недуга

Сказ – невиліковна і дуже небезпечна недуга

( 0 Votes )

Серед особливо небезпечних заразних хвороб видне місце належить сказу – невиліковній інфекції багатьох видів тварин і людини. Збудник сказу – вірус- вражає центральну, нервову системи, що приводить до порушення дихання і внаслідок цього до смерті.

        Щороку в нашій області близько трьох тисяч людей страждають від покусів різних тварин. Зокрема в 2012 році за допомогою звернулося 2659 осіб . Профілактичні щеплення від сказу призначається щорічно 600-800 людям, завдяки чому вдалося уникнути захворюваності на сказ серед людей.

      По Володимирецькому району за 2012рік за антирабічною допомогою звернулося 84 особи з покусами, із них  6 особам було призначено профілактичні щеплення.

За 2013 рік по району звернулося 32 особи з покусами, подряпинами та ослиненнями тваринами , з них 17 особам призначено профілактичні щеплення.

      У 2013 році по області захворіло 16 тварин на сказ, із них 7 по Володимирецькому району, що становить 44%. Випадки сказу серед тварин зареєстровані в с. Городець, с.Чаква, с.Нетреба, смтВолодимирець, с.Довговоля, с.Сопачів, с. Озерці.

15.04.13р. спеціалістами Кузнецовського міськрайонного Управління ГУ державної санітарно-епідеміологічної служби в Рівненській області разом з спеціалістами ветеринарної медицини проведене розслідування сказу собаки у господарстві М. с.Озерці. Зі слів господаря собака кожен вечір відв′язувався, вранці 12.04.13р. повернувся з прогулянки з покушеними ранами невідомою твариною. Коли господар намагався прив′язати,  собака наніс йому покуси. Собака бігав по сусідських обістях і наносив покуси домашнім тваринам.  14.04.13р.  господиня намагалася прив′язати , то також собака наніс їй покуси. Громадянка М. звернулася за меддопомогою на ФАП с.Озерці, де їй була надана антирабічна допомога. Після чого були викликані місцеві мисливці і собака була застрілена.  Труп тварини

 спеціалістами ветеринарної медицини був направлений на експертизу, де був підтверджений сказ.

      Користуючись нагодою, хочемо звернутися до всіх жителів району. Не легковажте укусом тварин! Звертайтеся до лікарів за меддопомогою.

      Сказ – смертельна хвороба. Але тепер медицина має у своєму розпорядженні надійні препарати, які запобігають її розвитку. Тому так необхідно, не гаючи часу, звернутися за медичною допомогою, щоб застерегти появлення клінічних симптомів у потерпілих від покусів чи ослинення. Адже інкубаційний період у людей триває від 6 днів до 1-го року  (це період від попадання вірусу в організм людини до появи перших клінічних симптомів гідрофобії).

Власники собак повинні суворо дотримуватися правил їх утримання. Крім того, в установах ветеринарної медицини щорічно необхідно проводити щеплення собак проти сказу. Це гарантує безпеку тварині і людям.

 

Помічник лікаря епідеміолога

Кузнецовського

 міськрайонного Управління

 ГУ ДСЕС

 у Рівненській області                                                                                                                Вашко Л.С.

 

У вас недостатньо прав для коментування.