HomeНовиниОфіційноБіометричний паспорт: що це?

Біометричний паспорт: що це?

( 0 Votes )

Верховною Радою України 20.11.2012 прийнято Закон України «Про Єдиний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу, чи її спеціальний статус», який визначає правові засади створення і функціонування реєстру та видачі документів, у тому числі паспорта громадянина України.

Кабінет Міністрів України 13.03.2013 своєю постановою № 185 затвердив зразки бланків документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи спеціальний статус особи.

Відповідно до зазначеної постанови паспорт громадянина України буде виготовлятися у вигляді пластикової картки з текстовою інформацією про особу, оцифрованим фото та підписом громадянина.

Постановою затверджено 3 зразки паспорта громадянина: бланк паспорта громадянина України, що містить безконтактний електронний носій; бланк паспорта громадянина України, що не містить безконтактний електронний носій; бланк паспорта громадянина України, інформація на безконтактний електронний носій якого не вноситься.

Тобто, виходячи з певних релігійних переконань або інших причин, громадянин має право обрати для себе такий бланк, який його влаштовує.

Обмін діючих нині паспортів на нові біометричні є не обов'язком, а правом кожного громадянина.

Нове законодавство у сфері паспортних документів не містить жодних обмежень відносно термінів використання «старих» паспортів. Тому всі паспорти видані на сьогоднішній день, будуть діяти безстроково і обміняти їх на нові можна буде у разі звернення громадянина та за його бажанням.

Державна міграційна служба розпочне видачу нових паспортів лише після затвердження численних нормативно-регулюючих документів, проведення технічних процедур.

Враховуючи викладене, слід вважати, що прийняті нормативні документ стосовно впровадження біометричних паспортів та інших документів не несуть ризиків порушень конституційних прав громадян та гарантій дотримання цих прав.

 

Сергій Кушнір,

завідувач Володимирецького РС УДМС України

в Рівненській області.

 


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.