HomeНовиниОфіційноОбережно - кліщі та гнус!

Обережно - кліщі та гнус!

( 0 Votes )

Володимирецька районна державна лікарня ветеринарної медицини інформує працівників СВК, власників населення тварин, що з весняним потеплінням на території району поширилиась велика кількість іксодових кліщів.

Дане захворювання зареєстровано серед населення тварин на території всього району. Фактори, які сприяють поширенню іксодових (пасовищних) кліщів це: оптимальна температура, вологість і специфічна рослинність. Велика кількість кліщів знаходиться в лісі, на пасовищі, у приміщеннях для тварин. При масовому нападі кліщів на тварин розвивається анемія, інтоксикація, знижується резистентність організму. Тварини худнуть, втрачають продуктивність, розвиваються дерматити, тому якість шкіряної сировини знижується. Кліщі переносять ящур, сибірку, бруцельоз та інші інфекційні захворювання.

Профілактика і заходи боротьби з іксодовими кліщами полягають у знищенні їх на тваринах. Пам’ятайте, що кліщів на тварині збирають, а потім знищують, у тому числі за допомогою акарицидних препаратів, які не можна застосовувати для обробки вагітних самок за 30 днів до родів та молодняку до 3-місячного віку. Тварин обприскують ектоакарацидними препарати.

Власникам тварин слід звернути увагу, що згідно прогнозу та повідомлень з місць складається несприятлива ситуація по гнусу (мошки, мокриці, комарі, москіти). Масовий характер вильоту передбачається на початку та всередині травня. У зв’язку з затяжною зимою очікується агресивна форма гнусу.

Укуси мошок дуже болісні. У їхній слині міститься гемолітична отрута, що викликає інтоксикацію. При масовому нападі на тварин спричиняють небезпечне захворювання – симуліотоксикоз.

При цьому тварина спочатку збуджена, потім стає пригніченою, набряки язика, підгруддя, під щелепового простору, збільшення лімфатичних вузлів, прискорення пульсу та дихання. Смерть тварини настає через 1-2 дні.

З метою запобігання уражень тварин гнусом необхідно випасати тварин в період найменшої активності  комах. Найкраще випасати вдень з 1100 до 1700 години на підвищених ділянках пасовищ, добре продуваємих вітром, віддалених від проточних водойм і заболочених місць. Використовувати димокурні багаття, а при неможливості здійснення зазначених заходів тимчасово перевести тварин на утримання в приміщеннях, а хворим тваринам надають систематичне лікування: серцеві засоби, дихальні аналептики, внутрішньовенне введення глюкози.

Олександр Петрук,

начальник Володимирецької районної державної

лікарні ветеринарної медицини

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.