HomeНовиниОфіційноШахраї маскуються під працівників соцслужб

Шахраї маскуються під працівників соцслужб

( 0 Votes )

Шахраї найчастіше у своїй діяльності орієнтуються на людей похилого віку, оскільки останні довірливіші і при цьому більш беззахисні. Шахрайства під виглядом працівників органів соціального захисту і благодійних організацій найчастіше пов'язані з проникненням до житла. Користуючись правовою безграмотністю осіб пенсійного віку, під виглядом працівників соціальних служб шахраї пропонують останнім обміняти кошти на нові купюри, що нібито поступили в серію, приносять субсидії.

У таких випадках, жертвами злочинців зазвичай стають громадяни у віці 70-80 років.

Стандартна схема скоєння злочину виглядає таким чином (але може відрізнятися, адже шахраї – люди винахідливі): дві жінки дзвонять в квартиру, відкриває пенсіонер (у випадках відкривання дверей молодими людьми злодії відразу ж йдуть, кажучи, що помилилися адресою). Починають говорити про реформи. Пояснюють, що ветеранам праці і Великої Вітчизняної війни Уряд одноразово виплачує грошову допомогу, після чого виймають купюру номіналом в 100 грн. і просять дати з неї здачу. Потерпілий йде до місця, де у нього зберігаються гроші (шафи, тумбочки і так далі). Злочинці це бачать. Отримавши здачу, зазвичай одна із шахрайок відводить заявника на кухню й просить склянку води. Друга у цей момент дістає з тайника кошти. У інших випадках (наприклад, обмін грошей на купюри нібито нового зразка) завертають справжні гроші в целофановий пакет, підмінюють його на пакет з нарізкою газет або паперу. У вказаних злочинних посяганнях також має місце чинник психологічного контролю потерпілих (гіпноз).

Інша схема полягаю у тому, що шахраї розповідають про те, що триває грошова реформа і пропонують літнім людям обміняти «старі гроші» на начебто «нові», а насправді на фальшивки.

Будь-які соціальні програми, пропоновані державою для населення, у тому числі оплата дорогих ліків для лікування важких захворювань, має широке висвітлення як в засобах масової інформації, так і  безпосередньо в соціальних, медичних та пенсійних установах. Тому, у випадках пропозицій по телефону придбати лікарські засоби необхідно звертатися за відповідним роз'ясненням особисто до медичних установ або органів соціального захисту населення і, в жодному разі, не оплачувати запропоноване. Згідно чинного законодавства, працівники органів соціального захисту населення не мають права здійснювати будь-які операції з грошовими коштами.

Виплата грошової допомоги та компенсацій здійснюється по безготівковому розрахунку через поштові відділення зв’язку або установи банків шляхом перерахування на особистий рахунок громадян за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами – за місцем їх проживання.

По усіх фактах звернень до громадян незнайомих соціальних працівників з питань виплати надбавок, яких-небудь пільг слід відмовлятися від такого роду дій, до тих пір, поки громадянин не отримає відповідне роз'яснення.

Якщо до вас звернулися особи, які представилися соціальними працівниками і говорять вам про будь-які операції з грошима (обмін, розмін, вилучення із заміною тощо) чи вам стали відомі подібні факти, просимо НЕГАЙНО повідомляти про це міліцію, місцеві управління соціального захисту населення або телефонувати на гарячу лінію Департаменту соціального захисту населення за номерами: (0362) 63-36-10, 26-46-27 чи особисто інформувати директора Департаменту Ольгу Підкидач на її офіційній сторінці у мережі facebook.com.

Зверніть увагу, що соціальний працівник повинен мати бейджик із фотографією, зазначенням особистих даних (прізвище, ім’я, посада) та печаткою місцевого органу соціального захисту населення та посвідчення особи. Не допускайте спілкування із особами, що представляючись соціальним працівником (робітником) не мають цих документів.

Посвідчення соціального працівника має наступний вигляд:

 


 

Для попередження фактів шахрайства слід усім літнім людям, їх родичам, опікунам і сусідам бути обачними, не відкривати дверей незнайомим людям, працівниками яких би соціальних служб вони не представлялися, вимагати посвідчення, які мають бути у кожного співробітника органів соціального захисту населення. Родичам і знайомим слід проінформувати літніх людей про витівки шахраїв. А усіх, кому що-небудь відомо про підозрілих осіб, що намагалися або намагаються проникнути в квартири літніх людей, відразу звертатися в міліцію.

Пропозиції для населення по попередженню таких злочинів:

1. Бути уважними, дізнаватися більше про існуючі шахрайські схеми. Пильно відноситися до попереджень від операторів зв'язку (у тому числі і мобільного), правоохоронних органів і засобів масової інформації про схеми обману.

2. Переконуватися в достовірності інформації, отриманої по телефону від невідомих, які представлялися співробітниками органів соціального захисту населення.

3. Вимагати від осіб, які представилися співробітниками соціальних служб, їх посвідчення. Ознайомлюватися з їх змістом, попросивши співробітника зачекати за зачиненими дверима. У разі виникнення питань зв’язатися з органом/організацією, співробітником якого/якої представилася особа.

4. Не квапитися, діяти згідно  з інструкціями, отриманими за допомогою телефонного дзвінка, СМС або ММС, особливо, якщо вони вимагають перекладу або передачі грошових коштів яким-небудь чином.

5. Під час телефонних дзвінків та звернень з вимогою перерахування грошових коштів під різними приводами негайно повідомляти про ці факти в міліцію.

Наталія Шама,

начальник управління

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.