HomeНовиниОфіційноЩо треба знати про заповіт

Що треба знати про заповіт

( 0 Votes )

Маловідомою серед населення є тема виконання заповіту. Це призводить до того, що люди мало поінформовані і не знають про свої права. На практиці зустрічались проблеми, коли заповідач не знає про своє право призначити виконавця заповіту, який би представляв інтереси заповідача і вчиняв  дії, зазначені в заповіті, після смерті заповідача відповідно до його волевиявлення. Тобто виконавець заповіту – це особа, яка стежить за додержанням розпоряджень, що містяться у заповіті, і виступає своєрідним гарантом здійснення волі спадкодавця.

Виконавець заповіту також може бути призначений за ініціативою спадкоємців, нотаріусом або судом, але лише за згодою цієї особи.

Виконавцем заповіту може бути фізична особа з повною цивільною дієздатністю – громадянин України, іноземний громадянин, особа без громадянства, а також юридична особа, яка має належну цивільну право- та дієздатність. Заповідач може доручити виконання заповіту особі, яка зазначена в заповіті як спадкоємець, або особі, яка не належить до кола спадкоємців за заповітом.

З моменту прийняття спадщини спадкоємці мають право змінити волю заповідача. Вони можуть вимагати усунення виконавця заповіту, призначеного заповідачем, від виконання ним своїх повноважень, якщо в суді буде доведено, що виконання волі заповідача є неможливим (наприклад, якщо виконавець заповіту відсутній на території України, важко хворий тощо). Спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право обрати виконавця заповіту з числа спадкоємців або призначити виконавцем іншу особу у випадках: непризначення виконавця заповіту заповідачем, усунення або відмови особи, призначеної заповідачем від виконання заповіту.

Якщо спадкоємці не можуть дійти згоди щодо призначення особи, здатної виконати волю заповідача і бути виконавцем заповіту, вони можуть звернутися до суду, який, враховуючи обставини справи, може призначити виконавцем заповіту будь-яку іншу особу за наявності письмової заяви-згоди особи, що прийняла на себе такі повноваження.

Виконавець заповіту зобов'язаний:  вжити заходів щодо охорони спадкового майна; вжити заходів щодо повідомлення спадкоємців, відказоодержувачів, кредиторів про відкриття спадщини;  вимагати від боржників спадкодавця виконання ними своїх зобов'язань;  управляти спадщиною;  забезпечити одержання кожним із спадкоємців частки спадщини, яка визначена у заповіті;  забезпечити одержання частки у спадщині особами, які мають право на обов'язкову частку в спадщині. Виконавець заповіту зобов'язаний забезпечити виконання спадкоємцями дій, до яких вони були зобов'язані заповітом.

Виконавець заповіту має право на плату за виконання своїх повноважень. Заповідач може визначити у заповіті те майно, яке виконавець заповіту має право одержати зі складу спадщини як плату за виконання своїх повноважень. Якщо розмір плати не визначений заповідачем, він може бути встановлений за домовленістю виконавця заповіту та спадкоємців, а у разі спору судом. Виконавець заповіту має право вимагати від спадкоємців відшкодування тих витрат, які були ним зроблені для охорони спадщини, управління нею та виконання заповіту.

Виконавець заповіту, незалежно від того, ким його було призначено, має право відмовитися від здійснення своїх повноважень.

Надаючи певний обсяг прав і обов’язків виконавцю заповіту, законодавством водночас захищено інтереси спадкоємців від необачних дій виконавця. Зокрема, спадкоємці мають право контролювати дії виконавця заповіту, які повинні зводитися до неухильного виконання розпоряджень спадкодавця. Якщо виконавець заповіту хоче вчинити дії, які виходять за межі розпорядження спадкодавця, але видаються виконавцю доцільними, він має узгодити ці дії зі спадкоємцями.

Наталія ГУЗОВАТА,

приватний нотаріус Володимирецького районного нотаріального округу.

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.