HomeНовиниОфіційноЦей підступний гнус. І не тільки…

Цей підступний гнус. І не тільки…

( 0 Votes )
Мошка виїдає очі. І не тільки. Комарі. Мокриці. Москіти. Кліщі. Це – не повний перелік кровопийних комах, які з квітня по червень, поки не відцвіте калина, дошкуляють всім у лісах, садах і парках. У них сезон розплоду. Це – їх час. Треба зважати і на той факт, що весна надто пізня, вологи багато, і чисельність комах надзвичайно зросла. А їх агресивність закономірна: мало часу на розплід і продовження роду.

Відтак у районі склалася несприятлива ситуація по гнусу (мошки, мокриці, комарі, москіти). Масовий характер вильоту цих комах продовжується. А відповідно, до кінця травня та на початок червня небезпечна ситуація збережеться. Як не прикро констатувати, в селах Чудля, Заболоття та інших вже загинуло декілька корів і кінь.

Укуси мошок ­­­дуже болісні. У їхній слині міститься гемолітична отрута, що викликає інтоксикацію. При масовому нападі мошок на тварин вони спричиняють небезпечне захворювання – симуліотоксикоз.

 Слід пам’ятати, що під час укусу мошка виділяє токсини, які потрапляють в організм тварин, викликають набряк шкіри і підшкірної клітковини, температура тіла підвищується на 1-3 градуси, спостерігається сильне пригнічення, відсутність апетиту, утруднене дихання. З носових отворів виділяється піниста рідина, іноді — слинотеча, пульс прискорений. Дуже важливою є своєчасна кваліфікована ветеринарна допомога, тому що стан сильно уражених тварин різко погіршується, виникає серцева недостатність, що веде до загибелі протягом 12 годин.

Найкраще випасати худобу вдень від 11 до 17 години на підвищених ділянках, які добре продуваються, на віддалі від проточних водойм і заболочених місць, при можливості використовувати димокурні багаття. При неможливості здійснення зазначених заходів варто тимчасово перевести тварин на утримання в приміщеннях, а хворим тваринам надають систематичне лікування.

Рекомендується перед випасанням тварини обробляти шкірно-волосяний покрив 0,5% водяним розчином бутоксу з нормою витрати 0,5-1 л на молодняк, 1,5-2,0 л — на дорослу тварину. Можна обробляти поверхню шкіри 9% розчином оцтової кислоти або сумішшю оцтової кислоти і 40% спирту у співвідношенні 1:1. Крім того, у ветеринарних аптеках району в достатній кількості є й інші препарати від мошки.

Ми всі боїмося хімії. Проти мошок можна застосувати і народний метод. Листя та корінь лопуха перекручують через м’ясорубку і додають один до одного в пропорції кухонної солі, і цією масою змащують вуха, голову, над очима, підборіддя, весь хребет тварині. Вим’я корів змащують будь-яким жиром (тільки не диких тварин).

Ветеринарна служба попереджає: щоб уникнути сказу, не варто торкатися і трупів убитих диких тварин, зокрема, бобрів, єнотів, білок, лисиць, степових лисиць-корсаків, вовченят, їжаків, тощо. Не можна ловити і кволих птахів, особливо перелітних, чіпати їх гнізда, шкарлупи від яєць, тощо. Адже пташиний грип теж ніхто не відміняв.

У нас кажуть: «Береженого Бог береже!» Тож бережімо себе і наших ближніх.

Валентина Білоборода, заступник начальника

 управління ветеринарної медицини району.

Галина Тєтєнєва.

 

У вас недостатньо прав для коментування.