HomeНовиниОфіційноСезон збору заготівлі ягід та грибів

Сезон збору заготівлі ягід та грибів

( 0 Votes )

 

Знову літо, і знову розпочалися заготівлі лісових багатств: ягід, грибів, дикорослих плодів, горіхів, лікарсько-технічної сировини – природних рослинних ресурсів місцевого значення.

Рішенням Рівненської обласної ради №266 від 22.04.2011 р. затверджені нормативи збору за спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів. Зокрема, при видачі лісового квитка на збір ягід чорниці чи журавлини норматив збору за спеціальне використання лісових ресурсів становить 0,469 грн. за 1 кг.

Згідно до розподілу лімітів на заготівлю дикорослих плодів і ягід між суб’єктами підприємницької діяльності на 2013 рік, по ДП «Володимирецьке лісове господарство» виділено 367 т (в т.ч. ягід чорниці 297 т).

За заготівлю природних рослинних ресурсів місцевого значення суб’єктами господарювання без спеціального дозволу (лісового квитка) лісогосподарськими підприємствами застосовуються штрафні санкції.

Відповідно до статті 329 Податкового кодексу України платниками збору визначено лісокористувачів – юридичних осіб, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, фізичних осіб (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичних осіб – підприємців, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Разом з тим, відповідно до п.297.1 ст.297 Закону України від 4 листопада 2011 року №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» до переліку податків і зборів, за які платниками єдиного податку не здійснюється нарахування, сплата та подання податкової звітності, не включено збір за спеціальне використання лісових ресурсів. Отже, починаючи з 1 січня 2012 року, збір за спеціальне використання лісових ресурсів сплачують також і платники єдиного податку.

На кожному пункті заготівлі природних рослинних ресурсів місцевого значення заготівельники зобов’язані вести закупівельні відомості (в яких зазначається порядковий номер, П.І.П. здавача, його ідентифікаційний номер, кількість закупленої сировини, ціна одиниці продукції, сума, нарахована за здану сировину, утримана сума податку з доходів фізичних осіб, сума до видачі здавачу продукції та його підпис, а також Журнал обліку заготівлі, який має бути прошнурований, пронумерований та засвідчений печаткою і підписом уповноваженої особи податкового органу по місцю реєстрації СПД – як платника окремого виду податків).

СПД відповідно до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” при закупівлі природних рослинних ресурсів місцевого значення у громадян зобов’язані утримувати податок з доходів фізичних осіб та перераховувати його в бюджет.

Володимирецьке відділення Кузнецовської ОДПІ ставить громадян до відома, що збір за спеціальне використання природних рослинних ресурсів місцевого значення зараховується в розмірі 100% до місцевих бюджетів за місцем адміністративного розташування ділянок лісового фонду.

 

Людмила Моцик,

головний державний податковий інспектор сектору оподаткування юридичних осіб Володимирецького відділення КОДПІ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.