HomeНовиниОфіційноРівненська і Нововоронезька АЕС – станції-побратими

Рівненська і Нововоронезька АЕС – станції-побратими

( 0 Votes )

Генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин та директор Нововоронезької АЕС Володимир Поваров обговорили деталі співпраці між двома станціями-побратимами. Зустріч відбулася у рамках 27-го засідання Координаційного Комітету за Програмою співпраці між ДП НАЕК «Енергоатом» та ВАТ «Концерн Росенергоатом», що пройшло на Рівненській АЕС 6-7 червня 2013 року.

Програма співпраці двох атомних електростанцій була підписана у 2009 році. АЕС домовилися про активне співробітництво у таких сферах, як організаційна структура; експлуатація і ремонт енергоблоків; радіаційна, ядерна і пожежна безпека; техніка безпеки і охорона праці; контроль і випробування обладнання; продовження ресурсу енергоблоків; водно-хімічний режим; інженерно-технічна підтримка; автоматика; забезпечення якості; управління та підготовка персоналу, обмін досвідом у сфері експлуатації; культурна і спортивна співпраця.

Основна мета партнерства – підвищення рівня безпеки і ефективності експлуатації атомних електростанцій шляхом проведення зустрічей спеціалістів і обміну досвідом.

За короткий час з моменту підписання угоди спеціалісти Нововоронезької АЕС уже двічі приїжджали з робочими візитами на РАЕС, а рівненські атомники, у свою чергу, двічі їздили на станцію-побратим. Останній такий візит відбувся у лютому 2013 року. Наші спеціалісти вивчали досвід колег-росіян у сфері проведення хімічних відмивок парогенераторів на енергоблоках з реакторами ВВЕР-440.

Активно співпрацювали спеціалісти станцій-побратимів і під час проведення  відновлювального відпалу корпусу реактора у рамках продовження ресурсу енергоблоку №1 Рівненської АЕС. В Україні така робота проводилася вперше і потребувала певної технічної підготовки та спеціального обладнання. Ці роботи проводили спеціалісти «Нововоронежремонтсервіс» за участю фахівців РАЕС. Аналогічну операцію планують провести на блоці №4 Нововоронезької АЕС з метою продовження терміну його експлуатації. Кажуть, що досвід рівненських атомників стане їм у пригоді.

«Результати проведеної за ці роки роботи свідчать, що така форма співпраці, коли спеціалісти АЕС спілкуються напряму, дозволяє нам активно співпрацювати у сфері експлуатації та обмінюватися досвідом і передовими напрацюваннями», - підкреслив генеральний директор РАЕС Павло Павлишин.

«Таке співробітництво вигідне для обох атомних станцій», - додав директор Нововоронезької АЕС Володимир Поваров.

Сторони сподіваються і на подальшу плідну співпрацю. Впродовж найближчих двох років планують розвивати співробітництво у таких напрямках, як оперативна експлуатація, природоохоронна діяльність, система моніторингу якості, культурне та спортивне життя.

 

Довідково:

На Рівненській і Нововоронезькій атомних електростанціях експлуатуються однакові енергоблоки з реакторами типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.

Нововоронезька АЕС – одне з найстаріших підприємств атомної енергетики Російської Федерації. З пуском 30 вересня 1964 року енергоблоку № 1 НВАЕС почався відлік в історії становлення атомної енергетики не тільки Росії, але і низки країн Східної та Центральної Європи.

Рівненська АЕС – перша атомна станція України з енергоблоками ВВЕР.

 

У вас недостатньо прав для коментування.