HomeНовиниОфіційноКосися траво, збивайся в сіно…

Косися траво, збивайся в сіно…

( 0 Votes )

 

„Зелені жнива”, косовиця трав – один із найвідповідальніших сезонів року для  господаря, який утримує худобу. Саме воно, сіно, – основна складова всіх зимових запасів, та сама кормова база, що дає ситу зимівлю  худобі  і спокій серцю  селянина-трударя.

Сінозаготівля повноправно крокує районом. Сьогодні не знайдете села, в якому б не пахло сіном. Трави польові, лугові, лісові – все-всеньке йде на корми.  Викошуються навіть заміжки, видолинки, важкодоступні місця, бо йде масова  заготівля сіна для корів, коней, кіз, кролів. Трударі використовують кожну погожу годину, задіюють все, що прискорює заготівлю силосу, сінажу, сіна. Просто кажучи, „хапають” зелений корм, і цьому є причина: сьогодні ніхто надовго не може завбачити погоду. А якщо в кінці жовтня настануть холоди, випаде сніг і худобу доведеться зайвий місяць годувати у стійлах? І про це говорять у селі.

Сіно – неважка ноша. Коли воно у дворі, на душі в трударя і і в усієї сім’ї легко. Радується зір, повняться почуттям  виконаного обов’язку груди. На жаль, ще не можемо порадіти за  сінозбір у районі, особливо на застирській стороні. Половина площ ще зайнята водою, то ж коли вона зійде і відновиться травостій (і чи відновиться?) – невідомо.

Як завжди, за сільське господарство відповідає начальник управління агропромислового розвитку РДА  Світлана Ситник. Ось її коментар:

– З індивідуальним сектором господарств питань немає: дядько сам знає, коли косити і гребти. Але маємо ще десять сільгоспкооперативів, які для громадського тваринництва мають  заготовити 1075 тонн сіна,1000 тонн сінажу і 5600 тонн силосу. Під сіно відведено 992 гектари сінокосів. Але в господарствах, що утримують  ВРХ,  посіяли й кукурудзу на силос, жито з бобовими культурами, мають і інші кормові угіддя.

На сьогодні  заготівлею  сіна займаються три господарства: ДГ «Городецьке»,  кормозаготівельники якого  скосили 66 га  і заготовили 63 тонни сіна. 8 тонн сіна заготовили трудівники СВК «Степангородське»,  10 тонн – в СВК «Мульчицьке». А загалмо станом на 17 червня заготовлено 6,7 відсотка  сіна до потреби громадського тваринництва. Показників, звісно, хотілося б кращих. Але й змушувати тримати  худобу ми не в праві, хоча умови створюємо якнайкращі. Наприклад, на телят йде державна доплата. Для полегшення доїння корів, за доїльні апарати, господарям, що мають три і більше корів, теж  відшкодовуються кошти.

Відрадно, що зріс технічний потенціал села. Косарки, сегментні і дискові, стають  надійними машинними косарями. І головне, така техніка  замінює  десятки і сотні робочих рук, економить час, впорядковує значні площі, які не завжди під силу людині, і видає якісне сіно.

Словом, косовиця йде, розгортається. І треба поспішати,  допоки сонце і хороший  час!                                                                                                                                   

 

Г. ШТЕРН.

 

У вас недостатньо прав для коментування.