HomeНовиниОфіційноЛіки від бурштинової лихоманки

Ліки від бурштинової лихоманки

( 0 Votes )

 

До першого жовтня  подасть пропозиції робоча група, створена для підготовки проектів нормативних актів щодо врегулювання проблемних питань видобутку бурштину. Такий термін був озвучений 25 червня на спільній нараді за участю Міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова, голови облдержадміністрації Василя Берташа, голови обласної ради Юрія Кічатого.

                Нарада відбулася в рамках робочої поїздки Міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова до Рівненської області. Свою точку зору стосовно вирішення проблеми висловили голови Дубровицької, Сарненської, Володимирецької, Рокитнівської РДА. Участь у заході також взяли голова Держслужби геології та надр України Валерій Дудінов, перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко, перший заступник голови ОДА Анатолій Юхименко.

                Окреслюючи питання несанкціонованого видобутку бурштину, голова ОДА Василь Берташ наголосив на необхідності законодавчого вдосконалення, в тому числі й щодо кримінальної відповідальності, визначення чіткого нормативного механізму надання дозволів.

Юрій Кічатий в свою чергу зазначив: «Розробляючи нормативні акти, важливо чітко означити канал реалізації цієї сировини. Адже зараз, як ми знаємо, є нелегальний збут сировини за доволі прийнятну ціну. Необхідно, щоб канал збуту був тут, в Україні, щоб державне підприємство давало реальну ціну і кожен із старателів мав можливість продати сировину. Паралельно необхідно перекрити канал нелегальної реалізації бурштину за кордоном.

Важлива також і суспільна думка, – наголосив Юрій Кічатий. – Нині люди залякані, тому що ті структури, які фігурують на бурштиновому клондайку, вже самодостатні і застосовують силові методи переконання людей . Тому від власників земельних паїв, пошкоджених такими «синдикатами» немає ні скарг, ні заяв до влади та УМВС. Отже, потрібен всебічно опрацьований закон і, відповідно,  механізм його реалізації, – зазначив Юрій Кічатий, – Важливо тільки, щоб трактування закону було однозначним. Бурштин повинен приносити користь Україні.

                На нараді прозвучало, що варто взяти до уваги польський досвід. Бурштинова північ Польщі вже тривалий час живе за чітко й ефективно виписаним законодавством.

За підсумками обговорення визначено, що до складу робочої групи увійдуть представники Міністерства екології і природних ресурсів України, Рівненських ОДА та обласної ради, інших причетних структур.

До слова: сесією обласної ради, пленарне засідання якої відбулося 20 червня, було прийнято звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів щодо законодавчого врегулювання питання видобутку бурштину на родовищах, які не мають промислового значення. Зокрема, в ньому викладено пропозиції щодо необхідності ініціювання прийняття законодавчих та нормативних актів щодо видобутку бурштину, в яких буде чітко визначено:

·         посилення відповідальності землекористувачів і землевласників за здійснення незаконного видобутку бурштину-сирцю  на належних їм площах;

·         посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток, скупку, перевезення та збут бурштину-сирцю;

·         спрощення процедури надання в користування розвіданих родовищ бурштину-сирцю (в т.ч. відведення земельних лісових ділянок);

·         розроблення та впровадження спрощеного порядку отримання спеціальних дозволів та виділення земельних ділянок для видобутку бурштину-сирцю на площах, які не мають промислового значення, шляхом надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування та місцевої виконавчої влади, що було передбачено проектом Закону України від 29.12.2009 №5497 «Про бурштин».

Того ж дня Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков взяв участь у відкритті сміттєпереробного заводу ТОВ «Укрекоіндастрі», ознайомився з роботою комунального підприємства «Дитячий санаторно-оздоровчий комплекс «Електронік-Рівне» Рівненської міської ради, технологією використання альтернативного палива на обертових печах ПАТ «Волинь-цемент», з роботою центру променевої терапії комунального закладу «Рівненський обласний онкологічний диспансер» Рівненської обласної ради.

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.