HomeНовиниОфіційноСпекотний липень забирає життя

Спекотний липень забирає життя

( 0 Votes )

Щороку в Україні на воді гине до 500 людей, а на Рівненщині – біля 100-130 (при тому, що кожен п’ятий загиблий – дитина).

За 6 місяців цього року на водоймах області загинуло 15 дорослих, а за період літнього сезону – 2 дітей. Лише за останні вихідні 6-7 липня по Рівненській області зареєстровано аж чотири випадки загибелі на воді. Не оминула біда і нашого району: маємо двоє потопельників (один у с. Бишляк, ще один – у Каноничах).

7 липня о 15:40 на ставку села Каноничі під час відпочинку втопився 27-річний мешканець села Новаки Володимирецького району.

Чоловік відпочивав на водоймі, плавав та пірнав у воду. Коли востаннє пірнув і не виплив, люди забили на сполох та побігли рятувати бідолаху. Його витягли на берег у тінь дерев, почали робити непрямий масаж серця, а хтось із присутніх відразу викликав «швидку». Медики приїхали швидко, але проведені реанімаційні заходи, на жаль, не допомогли. Чоловік вже не подавав ознак життя. О 15:40 лікар констатував смерть.

Статистика свідчить, що найчастіше нещастя трапляються тому, що люди ігнорують елементарні правила поведінки на воді, зловживають спиртними напоями, а батьки не контролюють своїх дітей. Нагадаємо правила поведінки на воді.

Купання дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води +18С, а повітря +24С; у воді варто знаходитися не більше 10-20 хв; не рекомендується купатися поодинці біля крутих, зарослих густою рослинністю берегів; не можна пірнати у незнайомих місцях, не знаючи глибини і рельєфу дна водойми. Забороняється запливати за буї, стрибати у воду з човнів, пірнати з містків, дамб, причалів, дерев. Для плавання небезпечні такі засоби, як дошки, камери, надувні матраци; забороняється купання дітей без супроводу дорослих.

Якщо ж біда трапилася, але вам вдалося витягти потопельника із води, ось правила надання першої медичної допомоги потерпілому.

Насамперед очищуємо верхні дихальні шляхи від піску, мулу та водоростей. Для цього кладемо потерпілого вниз обличчям, трохи піднімаємо його. Натискаємо своїм ліктем на його спину, щоб вивільнити дихальні шляхи потерпілого від води. Рукою вичищаємо порожнину рота від мулу, піску та водоростей.

Подразнюємо корінь язика та глотку пальцями, щоб викликати у людини блювання, після чого кладемо потерпілого на спину, щоб його голова була відкинута назад.

Далі визначаємо наявність дихання впродовж п’яти секунд; якщо воно відсутнє, починаємо робити штучну вентиляцію легень способом “з рота в рот”. Одночасно розігріваємо тіло шляхом розтирання.

І обов’язково викличте карету “швидкої допомоги”! За дотримання всіх інструкцій існує велика ймовірність, що ви врятуєте життя людині!

Дотримуйтеся цих порад, і спілкування з водою буде корисним принесе здоров’я та насолоду. Приємного вам відпочинку!

Ніна Рижа,

інструктор-методист РокаРСВО.

Андрій Муравинець,

начальник ДПРЧ-16  ГУ ДСНС України у Рівненській області

 

У вас недостатньо прав для коментування.