HomeНовиниОфіційноДо 1025-річчя хрещення Русі: крізь віки – до духовності

До 1025-річчя хрещення Русі: крізь віки – до духовності

( 0 Votes )

988 рік став для слов’ян визначним: Київська Русь офіційно визнала християнство єдиною і державною релігією на своїх землях. Ця дата закарбувалася в пам’яті, напевно, кожного школяра, а надалі – і кожної свідомої людини: почався відлік часу у новому життєвому форматі.

І ось минуло 1025 років з того часу. Як кажуть, багато води утекло. Були і релігійні війни, і двовір’я, проте і козаки у 17 столітті, і солдати під час Другої світової йшли у бій, цілуючи натільний хрестик та читаючи молитву, радянські українці потайки святкували Різдво. Християнство вкоренилось у серцях і душах наших, а життєві негаразди лише сприяють зверненню людини до Бога. Тому святкування 1025-річчя хрещення Русі не може пройти повз нас, адже Україна – осередок і джерело православного християнства.

Позитивним є те, що ця визначна подія 26-28 липня святкуватиметься на державному рівні. «Упровадження християнства виявилося не лише віросповідним актом, але й державною, політичною і культурною необхідністю. Воно дало Київській державі увійти в коло країн християнської цивілізації, які становили тоді ще нерозділений європейський світ... Тому переконаний, що відзначати 1025-річчя запровадження християнства як державної релігії України-Русі потрібно не лише як свято християн, але й як свято торжества української державності, її європейської ідентичності, духовного і культурного злету», – зазначив Президент України Віктор Янукович і відмітив, що святкування повинно пройти в кожному населеному пункті та за участі керівників церков, релігійних організацій і мирян по всій Україні.

Цікаво відмітити, що Нацбанк України випустив монети з нагоди 1025-річчя хрещення Русі номіналом 100, 20 та 5 гривень, які з 3 липня вже введені в обіг і є дійсним платіжним засобом України, а столиця, у свою чергу, планує вразити всіх гостей унікальними виставками, заходами і концертами.

17 липня, за участі заступника голови РДА Ярослава Березюка, начальника відділу культури і туризму РДА Валентини Пінчук, заступника начальника управління освіти, молоді та спорту РДА Вадима Друзя, начальника відділу внутрішньої політики, зв’язків зі ЗМІ та громадськістю апарату РДА Віктора Іщика, директора Володимирецького районного історичного музею Ярослава Дуляницького, настоятеля Свято-Успенської парафії Сарненської єпархії смт Володимирець Петра Коваля, благочинного Володимирецького району та м.Кузнецовськ УПЦ-КП Віталія Боднара, пресвітера Володимирецької релігійної громади Християн Віри Євангелівської (п’ятидесятників) Володимира Капарчука, у приміщенні райдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» для визначення формату святкування річниці Хрещення Русі.

У ході засідання озвучено планування святкових заходів, серед яких – організація виставок у музеях та бібліотеках району (26 липня, в районній ПШБ, – свято духовності «Лиш Боже слово мудрістю своєю нас напоумить, як на світі жить», 29 липня, там же, – година історичного календаря «Християнство в незалежній Україні»), планування туристичних маршрутів до духовних пам’яток архітектури Володимиреччини.

Я.Березюк зазначив, що готується буклет «Духовні святині Володимиреччини», який продемонстровали присутнім. Отець Віталій зауважив, що заходи з нагоди святкування Хрещення Русі мають бути орієнтовані у першу чергу на молодь. З керівниками релігійних громад обговорено дату урочистого святкування 1025-річчя Хрещення Русі в районі.

Зі святом нас, миряни. Ми різних помислів і різних міркувань люди, але нас всіх єднає одна Віра. Вона варта того, аби ми стали добрішими один до одного. А доброта, яку проповідує християнство, ніколи не була зайвою. Скільки мужності треба мати, щоб бути добрим до всіх. Добра і мужності нам! 

 

Олена ВАСИЛЬЄВА

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.