HomeНовиниОфіційноБезпечний відпочинок: не забуваймо голову вдома

Безпечний відпочинок: не забуваймо голову вдома

( 0 Votes )

Ось уже й другий місяць літа минає. Одні безнадійно «загоряють» у робочих кабінетах, інші таки готуються до моря. Кожен добре знає ще зі школи про поведінку на воді, проте нещасні випадки трапляються. Як показує практика, найчастіше потрапляють у халепу саме ті, хто вміє плавати.

Та що нам те море, ми ж там не живемо. Поїдемо відпочити та й повертаємось. А як гарантується нам безпека відпочинку тут, у нашому краї? Адже не всі їдуть за тридевять земель. Інколи хочеться відпочити, як кажуть, і під рідними зорями. І ось тут стикаємося з проблемою: куди йти та й чи варто.

У першу чергу згадаймо, що за ініціативи Президента України Віктора Януковича, влада вжила заходів, аби створити умови для безпечного відпочинку. Так, в червні вийшло розпорядження голови ОДА Василя Берташа про тимчасову заборону відвідування населенням лісових масивів у пожежонебезпечний період 2013 року з метою запобігання виникненню численних пожеж у лісах області і мінімізації їх наслідків, а лісокористувачам було наказано забезпечити постійну охорону лісових угідь від пожеж. Відпочинок у лісі таким чином відпадає (звичайно, якщо ви законослухняний – а таким треба бути! – громадянин).

Вода… Як зазначає начальник відділу надзвичайних ситуацій, житлово-комунального господарства та енергоефективності управління будівництва, надзвичайних ситуацій та житлово-комунального господарства РДА Руслан Савсюк, на сьогодні лиш один пляж в районі офіційно допущений до експлуатації – біля Білого Озера. Він має паспорт і може повноцінно приймати гостей. «На території Озера діє рятувальний пост, регулярно обстежується дно, – зауважує Руслан Васильович, – та які б умови не були надані людям для відпочинку, все одно 90 відсотків нещасних випадків трапляються з необачності. Цього року вже зафіксовано два нещасних випадки: в селі Бишляк втопився 2-річний хлопчик, а на ставку села Каноничі – 27-річний мешканець села Новаки». А це ж лише середина сезону!

В.о. начальника Володимирецького районного сектору Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області підполковник служби цивільного захисту Володимир Симонюк запевнив, що районний сектор цього управління постійно інформує населення щодо безпеки відпочинку і співпрацює з управлінням освіти, молоді та спорту райдержадміністрації. Щороку у шкільний період, особливо перед канікулами, діти на уроках безпеки життєдіяльності вивчають правила поведінки в лісі, на воді і з вогнем. Через газету ця служба теж регулярно інформує населення та закликає до обережності під час відпочинку. Крім того, школярі беруть участь у Всеукраїнському фестивалі дружин юних пожежників, а цьогоріч учні районного колегіуму посіли четверте місце на обласному етапі фестивалю. Тим самим у дітей виховується культура поводження з вогнем.

З районного бюджету щорічно виділяється субвенція у розмірі 60 тис. грн. для служби з надзвичайних ситуацій. Але, звісно, цих коштів не вистачає для повноцінного функціонування служби. Особливої гостроти проблема захисту від вогню набуває у віддалених населених пунктах району, адже професійні вогнеборці не завжди можуть встигнути зупинити стихію, долаючи понад 30 кілометрів до місця події. Враховуючи стан доріг, цю відстань пожежні підрозділи долають більше ніж за годину. І це при тому, що лише в радіусі 3 кілометрів (згідно з нормативом) пожежна охорона може працювати ефективно. За таких умов важливим є функціонування місцевих пожежних команд, утримання яких покладається на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. Так, повноцінно діють пожежні команди Великоцепцевицької, Кідрівської, Мульчицької, Городецької та Більськовільскої сільських рад. Зусилля, порачені органами місцевого самоврядування, населенням та керівництвом районного сектору ГУ ДСНС на створення цих команд, не минули марно: у згаданих селах з’явилася сила, здатна оперативно протистояти вогняній стихії і надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру.

Та повернімося до питання відпочинку на воді. Інструктор-методист РОКАРСВО Ніна Рижа запевнила, що в районі перевірено 5 пляжів: ставки в селах Біле, Воронки, Городець, Озеро та басейн у Володимирці. Щодо останнього, всім відомо, в якому стані він знаходиться. Руслан Савсюк зауважив, що за надання належних умов відпочинку на воді відповідає власник водоймища (басейну, озера тощо), а таким для нашого басейну є КП «Аква». Керівник цього КП Олександр Пігаль обурено розповів, що нашим людям що б не обладнай, усе розтрощать-рознесуть. «Минулого року поставити біля басейну і «грибочок», і роздягальню, і туалет. Простояло це ні багато ні мало – 2 тижні. Була змога все відновити, але його знов понівечили. От і роби людям добро. Як не можуть берегти те, що для них роблять, то чого ж вимагають? – ображається Олександр Володимирович. – Санепідемстанція постійно бере воду на експертизу. Вода відповідає нормі. Завезли пісок на пляж. Навесні наймали водолаза для прочистки дна (цілий віз сміття назбиралось). Працює прибиральник, який слідкує за чистотою прибасейнової території. Та що ти зробиш тим людям – насмітять, зруйнують ще й напакостять…».

"А чи є якісь плани щодо покращення умов відпочинку на басейні?"- питаю. "Усе впирається у фінансування, тож ніяких проектів щодо басейну поки що немає, - зітхає Олександр Володимирович. - Він не несе прибутку...".

Агов, товариші! У практичного господаря взимку навіть сніг гроші приносить! А тут, у центрі селища, гарненький басейн! Ну чому б не облаштувати? Любо-мило було б увечері культурно пройтись, і себе показати, й на інших подивитися!

Крім надолуження культурного виховання треба щось і з басейном робити. Адже він за умови належного фінансування і копійку принесе місцевому бюджету, і користь людям дасть.

Олена ВАСИЛЬЄВА

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.