HomeНовиниОфіційноЗа вихідні троє громадян отруїлися грибами

За вихідні троє громадян отруїлися грибами

( 0 Votes )

В Україні розпочався сезон масового збирання грибів. З початком кожного грибного сезону повідомлення про отруєння грибами стають звичними. На жаль, пересічні громадяни не завжди обережні, збираючи гриби та готуючи з них різноманітні страви. Тому й потрапляють до сумної статистики постраждалих.

Зокрема, 26 липня в інфекційне відділення дитячої обласної лікарні було госпіталізовано 5-річного хлопчика з села Федорівка Гощанського району із попереднім діагнозом: гостре отруєння грибами.

А 27 липня в реанімаційне відділення Березнівської ЦРЛ у стані середньої важкості з попереднім діагнозом: резуноїдний синдром-отруєння грибами були госпіталізовані двоє чоловіків 1963 та 1977 років народження, жителів міста Березне.

Як правило, до отруєнь призводить невміння відрізняти їстивні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів. Ризиковано також купувати гриби у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі.

Швидких і достовірних способів визначити отруйність чи їстівність грибів не існує. Використання цибулі, часнику, срібних предметів не можуть визначити токсичність грибів. Тільки спеціалізовані лабораторії можуть провести дослідження грибів, або приготовлених з них страв на наявність токсичних речовин. Крім цього, збирання грибів в лісозахисних смугах, біля автошляхів може закінчиться теж небажаними наслідками. В ці гриби потрапляють токсичні речовини вихлопних газів автотранспортних засобів та інші отруйні речовини.

При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися за медичною допомогою. Не бажано включати гриби в раціон дітей раннього віку, людей похилого віку, а також осіб, які страждають захворюваннями органів травлення, печінки та нирок.

Слід завжди пам’ятати, що тільки вміння розпізнавати їстівні гриби і правильне їх приготування вбереже вас від отруєння.

Андрій Муравинець

Начальник ДПРЧ-16

ГУ ДСНС України у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.