HomeНовиниОфіційноЗа спалювання стерні – кримінальна відповідальність

За спалювання стерні – кримінальна відповідальність

( 0 Votes )

Випадки пожеж від спалювання сухої трави та стерні стають все більш частішими. Цьому сприяє і суха погода. Спалювання стерні та залишків соломи веде до забруднення повітря продуктами горіння, вигорання прилеглих лісосмуг, лісів, унікальної заповідної рослинності, завдає значної шкоди мікрофлорі ґрунту та призводить до підвищення в ньому вмісту забруднюючих речовин. Місцями несанкціоноване спалювання сухої рослинності веде до загибелі ще незібраного врожаю. Під час таких пожеж можуть також постраждати люди.

 

Через поля часто проходять високовольтні лінії електропередач, як відомо дим та вогонь є напівпровідниками і можуть призвести до їх коротких змикань та вимкнення енергосистем, завдаючи державі значні матеріальні збитки, без електропостачання залишаються цілі населені пункти.

В останні роки в районі та і, в цілому, в державі випалювання стерні значно почастішали та набули загальнонаціональної біди. Багато господарів вдаються до найбільш дешевого способу очищення поля після жнив через нестачу технічних та фінансових засобів.

 Деякі аграрії помилково вважають, що спалювання стерні або соломи сприяє насиченню та удобренню ґрунту золою. Насправді спалювання рослинних решток не дає нічого нового, мінеральні поживні речовини, котрі знаходяться у золі все одно потрапили б до ґрунту при розкладанні органіки.

Крім того, не можна забувати й про те, що нещадне полум’я, особливо при сильному вітрі, швидко розповсюджується з одного поля на інше, а приборкати таку пожежу дуже складно. Нерідко ліквідовувати такі масштабні пожежі доводиться силами численних загонів рятувальних підрозділів. Гасіння таких пожеж пов’язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території в безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів. Найбільш загрозливою є пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. Зупинити таку пожежу дуже складно. Значно більшу небезпеку становить перекидання вогню на торфополя та лісову місцевість. Так, статистика МНС України “містить в пам’яті” пожежі, коли для їх гасіння доводилось залучати не тільки пожежно-рятувальну службу регіону, але й техніку із сусідніх областей. Деякі пожежі доводилось гасити від 3-х до 15-ти діб.

 Що стосується відповідальності за дане порушення. Спалювання рослинних залишків суворо заборонено в Україні пунктом 7.9.1.10 «Правил пожежної безпеки в Україні» затверджених наказом МНС України від 19.04.04 № 126, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.11.04 № 1480/10009, статтями 16 та 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», пунктами 3.6.14. та 3.7.1. «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», пунктами 3.6 та 6.4.2. «Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України», статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього середовища або порушення такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.

Що необхідно зробити, у разі виявлення загоряння? Виявивши осередок пожежі, необхідно вжити заходів до його негайної ліквідації, якщо ви бачите, що в змозі впоратися з вогнем не піддавши небезпеці своє життя. Якщо ви маєте гасити палаючу траву або стерню, то робити це потрібно за допомогою води або збивати вогонь зламаними гілками. Якщо відчуваєте, що самостійно не справляєтеся, повідомте про те, що трапилося по телефону 101. У літні місяці, як правило, відбуваються наймаштабніші пожежі. У таку спеку досить найменшої іскорки для великої пожежі. Володимирецький районний сектор Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій закликає всіх мешканців, а також керівників підприємств і організацій посилити контроль за протипожежним режимом. Для запобігання пожеж від палаючої трави або стерні слід завчасно провести роботи по створенню протипожежних смуг, очищення території від сухої трави і горючого сміття. Категорично забороняється спалювати траву і розводити багаття поблизу полів, лісів і житлових масивів, це тягне за собою адміністративну відповідальність, яка в разі заподіяння великого збитку може перерости до кримінальної. До введення в дію змін до ст. 245 Кримінального кодексу Україні за спалювання стерні передбачалася тільки адміністративна відповідальність. Статтею 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачається штраф на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів на громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів. У новій редакції кримінальної статті відповідальність за спалювання стерні значно збільшилася: штрафні санкції встановлені в розмірі від 5100 до 8500 гривень або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років (частина 1 ст. 245 КК України). Якщо ж такі дії призвели до загибелі людей або масової загибелі тварин, або інших тяжких наслідків, то винним особам загрожує покарання на строк від п'яти до десяти років (ч. 2 ст. 245 КК України).

Не забувайте про правила пожежної безпеки. Попередити вогонь простіше, аніж приборкати велику територію, охоплену червоною стихією. Вогонь і все, що з ним пов’язане, при невмілому, недбалому поводженні з ним може завдати великого лиха, призвести до загибелі людей, значних матеріальних збитків, взагалі до катастрофи. Тому, головне, дотримуватись правил безпеки. Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї !!!

 

Андрій МУРАВИНЕЦЬ

Начальник ДПРЧ-16 ГУ ДСНС України

у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

 

У вас недостатньо прав для коментування.