HomeНовиниОфіційноЗ 1 липня набрали чинності зміни до пенсійного законодавства

З 1 липня набрали чинності зміни до пенсійного законодавства

( 0 Votes )

З 1 липня набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії”. Зміни стосуються в основному жінок, осіб, які отримували допомогу з безробіття, фізосіб-підприємців та безпосередньо самих пенсіонерів.

Відповідно до цього закону, до страхового стажу жінкам зараховуватиметься відпустка по вагітності та пологам. Якщо взяти до уваги, що майже кожна жінка в Україні народжує двоє-троє та більше дітей, то додатковий нарахований страховий стаж подекуди може становити рік та більше.

Відтепер під час розрахунку заробітної плати для обчислення пенсії можна буде виключити період отримання допомоги по безробіттю. Це дозволить громадянам, які отримували допомогу по безробіттю, виключати ці періоди на свій розсуд при розрахунку заробітної плати при обчисленні майбутньої пенсії.

Іншим нововведенням є зміна механізму визначення заробітної плати для обчислення пенсії за неповні місяці, що насамперед торкнеться фізичних осіб-підприємців. Визначаючи заробітну плату для нарахування пенсії, відтепер враховуватиметься і страховий стаж, за який сплачено внесок.

Щодо пенсіонерів, то для них змінено механізм щорічного перерахунку пенсійних виплат з 1 березня кожного року (це передбачено в частині другій статті 42 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування). Якщо за діючим законодавством право на перерахунок пенсій визначали залежно від того, наскільки попереднього року зріс розмір пенсії особи, то в зв’язку зі змінами, внесеними даним законом, це вже не матиме значення.

Перерахунку фактично підлягатимуть усі пенсії, призначені раніше за Законом України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. При цьому заробітну плату, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищено на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком. Кожному пенсіонерові гарантовано підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт, не менший за зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

 

Анжеліка ПОДЕРНЯ,  

перший заступник начальника   

управління Пенсійного фонду України

у Володимирецькому районі    

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.