HomeНовиниОфіційноВолодимир ТКАЧУК: Громадська організація – крок до відповідального суспільства

Володимир ТКАЧУК: Громадська організація – крок до відповідального суспільства

( 0 Votes )

…Стільки автомашин із синіми міліцейськими номерами вже давно не бачили у Володимирці. Чи не половина Рівненського обласного управління міністерства внутрішніх справ на чолі з генерал-майором міліції Василем Лазутком прибули 10 серпня на Володимиреччину.

Причина такої уваги до нашого краю давно відома навіть у столиці: тут процвітають нелегальні бурштинові клондайки, на яких вимивають помпами і викопують вручну сонячного каменю на тисячі доларів щодня.

Безнадійна боротьба органів державної влади та правопорядку з незаконним промислом цього напівдорогоцінного каменю триває ось уже двадцять років. За цей час тільки за даними офіційної інвентаризації на травень 2013 року в нашому районі порушено 108,3 гектарів земель (хоча насправді площа понівечених земель, які сьогодні нагадують місячні ландшафти, давно сягає більше 600 гектарів), у сусідніх Сарненському – 57 га, Дубровицькому – 35 га, Рокитнівському – 5 га. Державі нанесено десятки мільйонів збитку.

Превентивні методи боротьби з бурштиностарателями дотепер носили регулярний, але безсистемний і від того мізерний ефект у вигляді 5-6 десятків затриманих копачів з лопатами та кількох помп на місяць. Проблема не вирішується в корені: допоки бурштин на чорному ринку чогось вартуватиме, на нього буде попит і пропозиція. Наприклад, досі не було затримано жодного скупника сонячного каменю в районі чи області, або замовника за кордоном (найбільше він цінується в країнах Європи).

Відтак на «клондайки» щодня виходять сотні (якщо не тисячі) людей, миють десятки помп. За оперативними даними 52-го спецпідрозділу міліції, який займається охороною надр, лише в урочищі Юкмань, що під Жовкинями, було зафіксовано більше 300 осіб, які займалися незаконним видобутком бурштину на площі біля 400 гектарів. За свідченнями місцевих мешканців, щоранку селом на промисел поспішають до двох десятків автомобілів з помпами.

І якщо в масштабах держави площі порушених земель незначні (кілька сотень гектарів в одній Рівненській області; лише починають «освоювати» поклади  на Волині та на Житомирщині), то в масштабах області і району це справжня катастрофа. Тому й робляться неодноразові спроби влади та правоохоронців припинити незаконний видобуток бурштину.

Для промислових масштабів схема легального видобутку бурштину напрацьована давно, як видно на прикладі центру «Сонячне ремесло», який узяв у концесію 99 гектарів земель під Володимирцем і сплачує сотні тисяч гривень до місцевого бюджету (з початку року селищна рада отримала 300 тисяч гривень).

А от дрібні артілі нелегалів щороку завдають все більш відчутної шкоди довкіллю, державній скарбниці та жителям довколишніх сіл. Як вивести цей промисел (його каральними методами вже не зупинити через надмірну корупцію у середовищі зацікавлених у процвітані бурштинового бізнесу) в правове поле, і радилися в суботу із жителями Жовкинь (бо саме звідти поступило найбільше скарг і заяв від населення) обласні правоохоронці та керівництво району.

Але нараді передувала прес-конференція у Володимирецькому селищному відділенні міліції та особистий прийом громадян обласного очільника міліції Василя Лазутка у Володимирці.

Журналісти районних та обласних ЗМІ поставили обласному та міськрайонному начальникам міліції чимало незручних питань. Зокрема, запитували про діяльність нещодавно створеного контактного центру оперативного реагування, на гарячу лінію якого за номерами 0362-679-679; 0679-679-100 може зателефонувати кожен мешканець області і поскаржитися на протиправні дії чи бездіяльність працівника міліції; цікавилися долею проекту по встановленню відеоспостереження у Володимирці, на це у 2011 році були навіть виділені кошти з районного бюджету.

Начальник Кузнецовського міськвідділу міліції (з обслуговування міста Кузнецовськ та Володимирецького району) Олег Кульбашний повідомив, що цей проект сьогодні запускається по новому, оскільки на той час почалося об’єднання районного і міського відділів в один, і кошти на кінець року не були освоєні. Тепер аналізується досвід використання відеоспостереження у Кузнецовську, і це питання буде повторно винесене на розгляд депутатів районної ради ще до кінця поточного року.

Гострі питання були задані генерал-майору міліції Василю Лазутку і з приводу кадрової реформи в системі МВС, і по видобутку бурштину, і розкраданню лісу та незаконній діяльності нелегальних пилорам.

Василь Іванович визнав, що сьогодні рівень довіри населення до міліції складає всього 11 відсотків (по Україні лише 1%), і це змушує вдаватися до кардинальних реформ в міліції. Він також відверто відзначив, що з 2005 року повністю оновлено весь особовий склад управління внутрішніх справ в Рівненській області (а це 3800 чоловік), що чимало молодих правоохоронців (особливо дільничних інспекторів) не витримують складної служби із мізерною зарплатою і звільняються. На прикладі Володимирецького району видно, що існує проблема і з кадровим, і матеріально-технічним забезпеченням дільничних інспекторів міліції, посади яких не завжди вдається комплектувати по місцю проживання, що зменшує ефективність їх роботи.

Що стосується видобутку бурштину, то за всі 20 років існування незалежної України цю проблему так і не вдалося розв’язати каральними методами, оскільки видобуток сонячного каменю потребує врегулювання на державному рівні. За останні 3 роки було змінено 3 начальників міліції у районі, – відверто говорив начальник обласної міліції, однак ситуацію з нелегальними клондайками так і не вдалося виправити. Це означає, що треба шукати кардинально новий підхід до боротьби з нелегальним бурштиновим бізнесом.

А з приводу боротьби з незаконними порубками лісу та нелегальними пилорамниками у присутніх склалося враження, що в міліції у зв’язку з прийняттям нового КПК замість каральних методів зосталися лише наглядові функції, оскільки з початку року не було закрито і не виведено в правове поле жодної незареєстрованої пилорами, а їх на території району працює 21.

Після відвертого спілкування почався прийом громадян. Втім, зупинимося лише на ключових моментах, актуальних для мешканців райцентру. Так, жителька Володимирця Інна Ковальова підняла питання діяльності місцевих розважальних закладів, які працюють іноді до самого ранку; та організованих авто- і мотоперегонів у центрі селища. Вона розповіла, що більш як півроку у вихідні дні на так званих «авто-паті» центральними вулицями містечка гасають оскаженілі гонщики з числа володимирчан та жителів довколишніх «багатших» сіл.

 

 

Тепер коло бульвару та центральної площі жителям страшно ходити увечері через боязнь потрапити під колеса потужних мотоциклів і автівок, які часто виїжджають на клумби, тротуари і навіть сходи торгового центру, загрожуючи безпеці та життю пішоходів. Жителі райцентру, яким уривається терпець, викладають на місцевому сайті polissya.net навіть державні номери автомобілів гонщиків та повідомляють прізвища хуліганів, однак міліція ніяк не реагує.

Виявилося, ні керівництво селищного відділення, ні керівництво міськвідділу про цю проблему не знає. Тож начальник обласного УМВС Василь Лазутко доручив місцевому відділку Державтоінспекції на вихідних забезпечити патрулювання центральних вулиць посиленими нарядами автоінспекторів (в тому числі й мобільною групою з обласної ДАІ), а селищному відділенню доручив провести перевірку дотримання розважальними закладами райцентру режиму роботи в нічний час та посилити боротьбу з продажем спритного неповнолітнім у райцентрі.

Після підбиття підсумків довгий кортеж міліцейських автомобілів вирушив у напрямку Жовкинь, де й було проведено вперше в історії області нараду правоохоронців, керівництва району, органів місцевого самоврядування та населення окремо взятого села.

У прохолодному залі місцевого КДК зібралося до шести десятків найактивніших жителів, сільські голови з довколишніх сіл, дільничні інспектори міліції, керівники структурних відділів обласного управління МВС, начальник Рівненського УМВС Василь Лазутко, голова Володимирецької райдержадміністрації Володимир Ткачук, голова районної ради Василь Ковенько та сільський голова Жовкинь Валерій Парейко. Володимир Федорович Ткачук окреслив проблему і запросив жителів до її обговорення.

Народ у селі скаржиться на те, що сьогодні старателями вже знижено до 400 гектарів випасів та сільськогосподарських угідь, відтак скорочується поголів’я худоби – основи добробуту поліщуків; все більше і більше працює помп, які вимивають сонячний камінь з глибини 30-40 метрів і залишають після себе повалений ліс і мертву пустелю з глибочезними ямами-карстами та висушеною і понівеченою дренажно-меліоративною системою. Причому все більше і більше з’являється зальотних копачів (подейкували навіть з Донецька та Луганська приїжджають мити), які мають в своєму арсеналі потужну землерийну техніку, нарізну зброю і на несміливі спроби місцевих жителів захистити свої угіддя від руйнації відповідають погрозами та побиттям особливо активних селян.

 


 

Також неодноразово звучали гнівні звинувачення міліції в хабарництві і зазначалося, що 1 доба роботи помпи коштує 500 доларів на «кришу», а з ям збирають по 50 гривень «з лопати» за день (щоправда, не було названо жодного конкретного факту чи прізвища). Словом, ситуація із нелегальним видобутком бурштину дійшла до апогею і невдовзі, за словами самих же селян, загрожує вилитися у нову «врадіївку», коли з вилами і сокирами підуть на копачів та їхню «кришу».

Правоохоронці заперечували свою причетність до «кришування».

Ви всім селом копаєте бурштин, а потім нарікаєте, що ми до вас застосовуємо неправомірні міри, аби припинити це свавілля. Зрозумійте, далі такий безлад тривати не буде. Земля вже «стогне» від плюндрування, а ви шукаєте допомоги від будь-кого, тільки не від себе. Назвіть конкретні факти: хто і коли брав у вас гроші за видобуток бурштину? каже начальник відділу спецміліції Руслан Романовський.

Голова райдержадміністрації Володимир Ткачук із генерал-майором Василем Лазутком не дозволили обговоренню перерости у шквал беззмістовних емоцій та звинувачень, і запропонували альтернативне вирішення проблеми.

Зокрема, Володимир Федорович  наголосив, що нелегальний видобуток бурштину та 108 гектарів земель, офіційно визнаних порушеними у Володимирецькому районі (хоча насправді їх уже кілька сотень) – це ніщо в межах держави. Тому закономірно, що Київ так довго розкачується над її вирішенням.

Але ця локальна проблема набула катастрофічного масштабу для нашого краю, нанесла десятки мільйонів збитків державі і землевласникам. І в області, і на найвищому рівні це питання неодноразово піднімалося і піднімається, однак нам треба його вже сьогодні вирішувати на місцях, щоб нащадкам залишити не місячні пустелі, а принаймні те, що маємо зараз.

Як свідчить практика, бурштинові розкопки не вдасться спинити каральними методами (корупція вже давно стала невід’ємною частиною цього процесу), тож діяти треба по методу «якщо не можна зупинити революцію, то треба її очолити». Тобто – на місцевому рівні дозволити копати поліський скарб, наприклад, на власному паї, при цьому відраховуючи певні кошти на рекультивацію земель.

 

 



Жителям Жовкинь запропоновано створити у селі громадську організацію, правова форма якої передбачає будь-які види некомерційної діяльності (наприклад, охорону та збереження земель). Мета – виробити нові форми суспільних відносин, об’єднавши владні повноваження з громадськими ініціативами. Оскільки в селі присутня соціально активна громада, і є співпраця з правоохоронними органами та виконавчою владою (хоч і малоефективна), то така ідея цілком реалізована.

Членам громади слід визначити мету і завдання організації, укласти статут, який реєструється в органах юстиції, виробити печатку, відкрити рахунок в банку на благодійні внески, обрати орган управління – і тоді можна силами громади впливати на все, що діється в селі, в тому числі й на видобуток бурштину.

Мається на увазі, що бурштинокопачі під тиском громади змушені будуть щоденно вносити на благодійний рахунок громадської організації умовну суму, яка потім буде використана на відновлення порушених земель. Таким чином можна контролювати і чужаків, які бажають копати, але не хочуть платити, адже на звернення ГО до міліції правоохоронці відповідно до нового законодавства зобов’язані реагувати негайно.

Це зовсім не українське ноу-хау або нова корупційна схема чи система перекладання відповідальності на громаду, як дехто може подумати. Подібна практика вже давно існує в країнах Європи. Скажімо, у Польщі, де повноваження громади значно вищі за повноваження виконавчої чи місцевої влади. Там суб’єкт господарювання на конкурсній основі здобуває право на видобуток бурштину і вносить грошову банківську заставу на майбутню рекультивацію порушених земель відповідно до затвердженого проекту.

Аналогічну схему громадських ініціатив вирішено апробувати і в нашій області на прикладі Жовкинь. У свою чергу, жителі села обіцяли обговорити це питання із найавторитетнішими із сільських старателів, і попросили два тижні на прийняття рішення про створення громадської організації. При цьому виставили умову: вони самі не будуть копати у ці дні, але міліція має допомогти зробити так, щоб не копали й інші, чужаки.

Начальник обласної міліції погодився, і пообіцяв уже в неділю перекинути на територію села спецпідрозділ «Беркут» та патрульну машину ДАІ, яка не пускатиме на промисел помпи. За цей час жовкинці мають визначитися на сході села і почати процес реєстрації громадської організації, правову допомогу у створенні якої обіцяли максимально надати як представники виконавчої влади, так і міліції.

Це перший пілотний проект такого роду в області, успішний досвід якого (а він обов’язково має бути, переконана і влада, і жителі села, які роками і проклинають, і благословляють сонячний скарб у своїй землі, прагнучи порядку) з часом буде використано в інших районах. Адже не можна вимагати тільки від влади чи міліції навести лад у мутній бурштиновій водичці; у таких процесах, вигідних одній частині громади і невигідних іншій, співвідповідальною має бути саме громада.

Після закінчення наради її учасники вийшли хоч і не всі задоволені, проте обнадієні. Адже нарешті влада не обіцяла «знайти і покарати», а запропонувала реальний механізм впливу на процеси легалізації видобутку бурштину в районі. Тепер усе залежить від волі та ініціативи громади.

Провівши також особистий прийом громадян у Жовкинях, обласний генерал-майор міліції відбув у Кузнецовськ, де зустрівся з особовим складом міськвідділу міліції та провів службову нараду.

 

 


 

Сергій СКІБЧИК.

Фото Сергія СКІБЧИКА,Галини ТЄТЄНЄВОЇ, Тамари ЛИСЕНКО та Вікторії ГОРДІЄНКО.

 

У вас недостатньо прав для коментування.