HomeНовиниУ ВарашіВідеоінтерв’ю гендиректора РАЕС Павлишина П.Я., приурочене 40-річчю будівництва атомної станції

Відеоінтерв’ю гендиректора РАЕС Павлишина П.Я., приурочене 40-річчю будівництва атомної станції

( 0 Votes )

8 вересня у місті-супутнику Рівненської АЕС Кузнецовську відбулися урочисті заходи з нагоди святкування 40-річчя з початку будівництва станції.

У ці дні в 1973 році поблизу села Вараш у Рівненській області було забито перший кілок на будівельному майданчику Західно-Української АЕС (перша назва РАЕС). За 40 років, які пройшли з того часу, на станції введено в експлуатацію чотири енергоблоки сумарною встановленою потужністю 2 835 МВт.

Щороку відокремлений підрозділ «Рівненська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» виробляє понад 17 млрд. кВт/г електроенергії, що становить 9% від загального обсягу виробництва електроенергії в Україні і 20% від виробництва електроенергії атомними електростанціями.

Як зазначив у своєму привітанні до ювілею РАЕС виконуючий обов’язки президента ДП НАЕК «Енергоатом» Микита Константінов, сталий розвиток ядерних технологій, новітні підходи до організації підприємства – все це знаходить відображення в успішній діяльності станції. «А безпрецедентні заходи з модернізації, реалізовані на першому та другому енергоблоках під час продовження термінів їх експлуатації, вражають та задають тон для інших атомних станцій. За роки експлуатації підтвердили свою надійність чотири енергоблоки РАЕС, якими вироблено 386 млрд. кВт/г екологічно чистої електроенергії. Сформовано професійний колектив, який демонструє високий рівень культури безпеки. Неабиякою заслугою є й вклад Рівненської АЕС у розвиток регіону, підтримання інфраструктури Полісся, в просвітницьку діяльність та молодіжний спорт», – підкреслюється у привітанні керівника «Енергоатому».

У заходах до ювілею станції взяло участь керівництво станції та міста-супутника, ветерани РАЕС.  8 вересня у Палаці культури РАЕС також пройшла виставка фото і архівних документів «Від Вараша до Кузнецовська». Завершилася святкова програма феєрверком.

 

Прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості

Відеосюжет канал «Енергоатом»

 

Історична довідка.

1973 рік – розпочато будівництво РАЕС, одночасно почалось зведення міста – супутника станції Кузнецовська.

1976 рік - закладено перший кубометр бетону в фундамент реакторного відділення.

1980 рік - реактор блоку № 1 (ВВЕР-440) успішно виведено на мінімальний контрольований рівень потужності, а згодом запущено в експлуатацію.

1981 рік – розпочато експлуатацію енергоблоку № 2 (ВВЕР-440).

1982-1983 роки – під енергоблоком № 2 побудовано нейтринну лабораторію, у якій відпрацьовувалась методика виявлення атомних підводних човнів за випромінюванням  від реактору.

1985 рік - корпус реактора ВВЕР –1000 встановлено в шахту енергоблоку № 3.

1986 рік - енергоблок № 3 введено в експлуатацію.

1988 рік – на РАЕС відбулась перша у Радянському Союзі експертна перевірка МАГАТЕ з питань експлуатаційної безпеки  енергоблоку № 3.

2003 рік – в енергомережу увімкнуто енергоблок № 4, будівництво якого почалось ще у 1984 році, але було призупинено на початку 1990-х.

2010 рік - на виїзному засіданні Державного комітету ядерного регулювання України, було підписано ліцензію на продовження терміну експлуатації енергоблоків №1, 2, який буде складати 20 років за умови переоцінки безпеки цих блоків кожні 10 років. Також у 2010 році на енергоблоках РАЕС розпочато дослідну експлуатацію нових типів ядерного палива, яке дозволить суттєво підвищити економічну ефективність станції та безпеку експлуатації її енергоблоків. 

2012 рік - рекордне річне виробництво електроенергії – 17 млрд. 893 млн. кВт/г.

 

У вас недостатньо прав для коментування.