HomeНовиниУ ВарашіНовини Кузнецовська від 5 березня

Новини Кузнецовська від 5 березня

( 0 Votes )

28 лютого 2014 року пройшло засідання сорокової сесії Кузнецовської міської ради шостого скликання. Перед початком сесії в.о. міського голови Ігор Куц коротко  окреслив ситуацію у місті: «Хочу запевнити мешканців Кузнецовська, що міською владою робиться усе задля того, щоб забезпечити стабільну роботу всіх установ та підприємств міста. Але, на жаль, не все залежить від нас. Тому я прошу кузнецовців із розумінням ставитись до ситуації, яка відбувається у країні та спокійно вирішувати всі питання».

Наступним перед  депутатами виступив начальник Кузнецовського МВ з обслуговування м. Кузнецовська та Володимирецького району Олег Кульбашний. До нього присутні мали чимало запитань, тож імпровізована прес-конференція» тривала близько години.

– Хочу зауважити, що весь особовий склад МВ знаходиться на своїх місцях. Також  у місті покращено охорону громадського порядку – задіяні як працівники патрульної служби і дільничні інспектори, так і представники «народної самооборони».  Крім того, під особливий контроль взято ввиконання рішення міської ради від 28 жовтня 2011 року №220 щодо обмеження продажу алкогольних напоїв у торговельних закладах міста після 23.00 години, зазначив Олег Кульбашний. А насамкінець запевнив, що ситуація у місті знаходиться під повним контролем з боку владних структур.

На сесії народні обранці розглянули близько двадцяти питань, зокрема заслухали звіт щодо виконання міського бюджету за 2013 рік, внесли зміни до бюджету-2014, затвердили програму економічного та соціального розвитку міста на нинішній рік і порядок  проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів та надали міському комунальному підприємству дозвіл на оформлення овердрафту у сумі не більше 500 тисяч гривень.

Відтепер у місті енергетиків будуть вулиці Героїв Майдану та «Небесної сотні». А ще в.о. міського голови розповів, що у місті коштом активістів планують встановити пам'ятник загиблим героям Майдану (з такою ініціативою виступив член виконкому Олександр Мензул). 

Голодний пайок журналістів

Ось уже три місяці поспіль колектив прес-центру Кузнецовської міської ради не отримує заробітної плати. Випуски газети "Вісті" та передачі "Міського радіовісника" здійснюються фактично на ентузіазмі працівників, а точніше – на почутті журналістського обов’язку. Наразі зароблених прес-центром коштів не вистачає навіть на покриття поточних витрат: на папір, поліграфічні послуги, телефонний зв’язок, Інтернет та інше.

Зробити самотужки газету, яка друкує масу офіційних матеріалів міськради та виконкому, неможливо, стверджують у прес-центрі. Натомість місцеві чиновники дорікають колективу прес-центру неналежною, на їх думку,  якістю матеріалів та запевняють, що не зобов’язані платити колективу прес-центру зарплатню. До того ж, кажуть депутати, у бюджеті міста цьогоріч просто немає коштів, аби профінансувати Програму підтримки місцевих засобів масової інформації», за допомогою якої утримується прес-центр. 

Акція протесту колективу прес-центру Кузнецовської міської ради
 

У самому прес-центрі, у свою чергу, стверджують, що гроші на їх підтримку можна було б віднайти, але на це немає доброї волі депутатів, яким потрібна «ручна» газета, матеріали якої узгоджуватимуться з ними і в якій не буде жодного критичного матеріалу про депутатів. От і тиснуть фінансово на прес-центр.

Конфлікт між колективом прес-центру та частиною депутатського корпусу триває значний час. Досі він проходив досить мирно. Останньою ж краплею, що спонукала журналістів Прес-центру до протестних акцій, стало рішення, прийняте на «дні депутата» 24 лютого: не голосувати за виділення  коштів, якими можна було б погасити заборгованість по зарплаті працівникам підприємства.

Акція протесту колективу прес-центру Кузнецовської міської ради
 

28 лютого біля міськради зібралися журналісти прес-центру і з плакатами в руках «60 днів без зарплати», «У нас також є діти», «Вісті Кузнецовська проти цензури» вимагали від депутатів голосувати по совісті та звинуватили депутатський корпус у маніпуляціях, цензурі та економічному тиску на пресу. «Ми протестуємо проти свавілля влади. Ми проти того, щоб депутати брали нас в заручники своїх війн», – прокоментувала протестну акцію прес-центру Валентина Левицька.

Звучало слово Кобзаря

28 лютого 2014 року у Кузнецовську відбувся міський огляд-конкурс читців-декламаторів «Кобзарева струна не вмирає», присвячений пам’яті Т.Г.Шевченка. Участь у святі взяли 28 учасників різного віку.  Дитячі та дорослі голоси лунали, мов дзвіночки, виконуючи твори Тараса Шевченка. Одні артисти вбрались у мальовниче українське вбрання, а інші перевтілились у героїв творів Кобзаря.

До складу конкурсного журі увійшли головний спеціаліст відділу культури Лідія Сніжко, директор центру дозвілля «Лісова пісня» Микола Ковбасюк, учасник аматорських колективів центру дозвілля Леся Журук, голова постійної комісії з питань духовності, освіти та культури міської ради Йосип Шарко, методист управління освіти, голова Кузнецовського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Людмила Грекова.

За рішенням журі перше місце у молодшій групі розділили дві учасниці – Софія Колдун та Ангеліна Пашко. Друге місце посіла Аполінарія Пашко, а третє – Ілона Полюхович.  Призом глядацьких симпатій нагороджено Анну Кузло.

Ангеліна Пашко - переможець конукурсу читців-декламаторів
 

У старшій групі призові місця розподілилися наступним чином: перше місце посіла Ольга Шеліган, друге – Дарія Трохименко, а третє розділили між собою Олександр Клець та Ірина Дейнека.

Гран-прі конкурсу дісталось Анастасії Журук, а приз глядацьких симпатій – Надії Лопуховій.

2 березня переможці міського огляду-конкурсу читців-декламаторів «Кобзарева струна не вмирає» взяли участь в обласному, де кузнецовська школярка Софія Колдун зайняла друге місце. Крім того, рішенням  журі Аполінарію Пашко відзначено у номінації «Мистецька надія».

Своє бачення ситуації озвучив під час сесії й в.о. міського голови Ігор Куц. "Відповідно до контракту, який був укладений з новим директором прес-центру, саме керівник має забезпечувати ефективну та прибуткову діяльність підприємства. В тому числі й забезпечувати сплату усіх необхідних податків і фінансових зобов’язань та своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам. Тож фінансові проблеми прес-центру – це проблеми самого комунального підприємства, які вони самі й повинні вирішувати, а не приходити постійно до міського бюджету за грошима. Жодного посилання на те, що ми зобов’язані щось виплачувати прес-центру, немає ані в статуті підприємства, ані в контракті керівника».

Ні плакати, ні виступи частини депутатів на підтримку журналістів, ні заклики та прохання самих медіа-працівників на результат голосування не вплинули: кошти на утримання прес-центру депутати цього дня так і не виділили.

 

Вікторія ГОРДІЄНКО

 

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.