HomeНовиниУ ВарашіРеконструкція бою в Гурбах (+фото)

Реконструкція бою в Гурбах (+фото)

( 0 Votes )

Щодня у нашому житті, як і у житті всієї країни, відбувається щось нове. Події, які захоплюють нас своїм значенням, від яких перехоплює подих та серце завмирає. Так, ми власноруч творимо свою історію, мимоволі повторюючи здобутки і прорахунки наших батьків та дідів.

Не забути подвиги героїв минулого – священний обовязок нащадків. З такою метою 22 квітня, на третій день Великодня, усі охочі змогли відвідати полите кров’ю безстрашних українських патріотів місце – Гурби, де відзначалася 70-та річниця однієї з найбільших битв Української Повстанської Армії з військами НКВС.

Переглянувши програму свята, вирішила, що нізащо не пропущу таку подію. Особливо ж привабив пункт «театралізоване військово-історичне відтворення бою відділів УПА проти підрозділів військ НКВС». Не кожен день можна побачити ідеально відтворені техніку, одяг, зброю тих часів, та ще й у бою!  

Дізнавшись про те, що кузнецовська міська організація всеукраїнського об’єднання «Свобода»  запрошує усіх бажаючих, я неабияк зраділа (не дуже весело наодинці на такі події їздити). Зателефонувавши голові фракції Миколі Пешко, забронювала місце в автобусі.

У вівторок вранці з національною символікою та прапорами ми вирушили на Гурби. упродовж поїздки велася дискусія про політичну ситуацію у країні, історичні події. Звичайно ж, центральною темою були розповіді про бій між упівцями та енкавидистами.  Подробиці оповів нам ветеран, безпосередній учасник тих бойових дій, 81-річний Мирон Васильович Грицак. Погодьтеся, слухати людину, яка бачила всі події на власні очі, набагато цікавіше, ніж читати в Інтернеті історичні довідки. Тому не дивно, що в учасників поїздки виникло чимало запитань.

В Кузнецовську відтворили бій під Гурбами
 
В Кузнецовську відтворили бій під Гурбами
 
В Кузнецовську відтворили бій під Гурбами

У Гурбах, куди ми приїхали з запізненням, перше, що кинулося у вічі, – величний монумент та неймовірна кількість людей. Серед них – ветерани, яких колом обступили всі охочі послухати  про подвиги повстанців. 

Мені вдалося поспілкуватися з Олексієм Борисовичем Поліщуком, відомим під псевдо «Племінник». На той час юний Олексій був зв’язковим, але дуже добре пам'ятає канонаду радянської артилерії,  три безсонні ночі і стогони поранених побратимів. «Безуспішно наступав ворог, і героїчно помер у нерівному рукопашному бою курінний Іван Лис «Сторчан» зі своїм відділом у 60 бійців…»

Дуже сподобалася організація свята, а безпечне проведення заходу забезпечували загони міліції та здолбунівська сотня самооборони.  Була й польова кухня: гостей пригощали шашликами та кашею, можна було придбати сувеніри.

Поклавши квіти до монументу Божої матері, ми вирушили подивитися на реконструкцію бойових дій – «Гурби у вогні боротьби», яку організувало ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять». Як на мене, ця частина була найбільш яскравою. Побачивши на власні очі вибухи, «вбитих» бійців та бронетехніку часів тих бойових дій, глядачі були в захваті.

В Кузнецовську відтворили бій під Гурбами

Зазвичай, такі події активно підтримуються певною політичною силою, яка потім вихваляється своєю активною участю у відзначенні. Запитавши у організатора дійства, Віктора Григоровича Кривуна (до речі, представника ВО «Свобода»), чому немає політичної символіки, почула відповідь: «Не хотілося робити з такої трагічної сторінки української історії показовий виступ для політиків…»

В Кузнецовську відтворили бій під Гурбами

Уже їдучи додому, я зрозуміла, що попри прекрасно проведений час, яскраві та незабутні емоції і чудову компанію, на душі весь день було тривожно. Можливо, тому, що за останні місяці кожен із нас дійсно міг відчути на собі, що таке війна. У Гурбах кожен із нас молився за мир та спокій країни, за її благополуччя та хорошу долю. Нехай наші молитви буде почуто.

Висловлюємо щиру подяку приватному підприємцю Людмилі Коляді та перевізникові Василю Шмизі за допомогу в організації поїздки.

Анна Логвиненко, м. Кузнецовськ.

Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.