HomeНовиниУ ВарашіТрансформаторна будка у Вараші стала фотозоною (+фото)

Трансформаторна будка у Вараші стала фотозоною (+фото)

( 0 Votes )

   

Перетворили огрядну електропідстанцію у барвистий творчий арт-обєкт місцеві діти. Тепер замість сірої споруди з невдалими спробами несанкціонованих графіті на майданчику поміж дитсадком та школою красується сюжетна композиція на чотири боки, біля якої раз по раз зупиняються жителі, аби сфотографуватися.

Над перевтіленням нині працює багато людей, в основному – діти різного віку, а ввечері долучаються дорослі. Така добра ініціатива належить активним школярам Вараша, які, за їх словами, просто не можуть сидіти і не робити чогось корисного.

-          У нашому місті є група активних і небайдужих до міста дітей. Ми давно хотіли щось розмалювати. Ідея прийшла вночі, коли ми спілкувались з другом, який і сказав: «Давай щось будемо вже робити». А зранку ми вже цілою командою прийшли до Юлії Денеги – нашого друга, порадника, і поділилися ідеєю, - каже Олексій Гетманов, один із ініціаторів креативу.

Далі ж – завертілось. З допомогою дорослих діти звернулися до керівника МЕМу з проханням дозволити розмалювати електропідстанцію. Яким же було їх здивування, коли у відповідь вони почули єдине – «добро». Тож ініціативна команда продовжила рух – про свій задум діти повідомили підприємців міста, які згодом і допомогли з матеріалами та усілякою підтримкою. Бо ж задум - задумом, а щоб втілити в життя ідею, потрібні якісь ресурси. Так, КТС надав дітям в користування систему віртуальної реальності, яку ті встановили на території кафе «М.О. R. S» і пропонували всім охочим скористатися нею, натомість очікуючи благодійного внеску у кілька гривень. Магазини «Керамбуд» та «Магніт», комунальні підприємства МЕМ, «Житлокомунсервіс» та «Благоустрій» допомогли з фарбами та інструментами, «Імбекс» - з рукавицями, хтось із підприємців на ринку поділився аерозольними фарбами.


 

-          Що цікаво, що люди вірили нам на слово. Не питали наші прізвища, а лише імена і для чого нам все це потрібно, - емоційно розповідає Олексій Гетманов. – Ми не давали жодних розписок, а просто розповідали про нашу ідею.  

І ось діти працюють над арт-проектом вже понад тиждень. Загальна площа стін, які перетворюють у мистецький об’єкт, становить 140 м. кв. Вже використали близько 80 літрів фарби, малюють з 10 ранку і до пізнього вечора. Говорять, що не очікували, що так багато людей долучиться до такої ініціативи, бо ж спочатку до справи взялося 15 осіб, зараз же трудяться близько 50, не враховуючи усіх тих, хто бере участь у корисній справі дотично – допомагаючи матеріалами, коштами, смаколиками для дітей та добрим словом. Біжать відразу після роботи допомагати дітям і батьки, і учасники мистецького об’єднання «Творча Кузня», рідна для багатьох активістів школа №1 забезпечує водою та крейдою, а у дитсадочку поряд дітей частують смачним чаєм з печивом. Як кажуть активісти, зацікавився процесом і відділ культури, тож хочуть просити творчої допомоги з реалізації подібного проекту згодом.

Можливо, на перший погляд видається, що справа проста: прийшов, взяв фарбу, розмалював – і вуаля! Проте стіни електропідстанції були не просто сірі, а в деяких місцях обдерті та обмальовані страхітливими графіті, які точно не додавали привабливості. Тож дітям довелося трохи пошпаклювати (долучилися і небайдужі робітники МЕМу, які щоранку привозили для робіт спеціальну металеву конструкцію), вирівняти стіни, позафарбовувати те, що було, і лиш потім братися до сюжетного перевтілення.

А сюжет створили алегоричний. Як пояснили ініціатори проекту, у процесі роботи він змінювався декілька разів – бо скільки людей, стільки думок, тож в результаті ніхто точно не знав, що вийде.

-          Кожен вечір я робила малюнок наступної стіни на альбомному листі простим олівцем, а вранці погоджувала його з дітьми. І далі підказувала, де що намалювати. До речі, практичні  аерозольніі фарби купували за свої кошти чи за кошти благодійників, - коментує Юлія Денега.

Погодились на тому, що кожна стіна відображатиме пору доби – ранок, день, вечір і ніч. Вважаючи на такий добрий старт і стільки однодумців та людей міста, що підтримали дитячу ідею, команда юних активістів вирішила відобразити в сюжеті силуети тих, хто може змінити світ – дітей. Тож на першій стіні зображено силуети дітей, що випускають метеликів –  відкривають сіру буденність і випускають у світ зміни. На наступній стіні з допомогою метеликів місто стає різнобарвним. На третій метелики, зробивши якісні зміни, знову акумулюються у веселці в руках дитини. Там є ще і коти, які споглядають захід сонця, і павук з павутинкою, де лишаються усі проблеми. Четверта ж стіна починається з відкритої книги. Як пояснили діти, усі вони погоджуються із тим, що ті люди, які читають, колись будуть керувати тими, хто дивиться телевізор. Тому і бажають, щоби з книгами було усе місто.

 
 
 

-          Ми допрацюємо – ось побачите, там ще завдяки спеціальній фарбі світитимуться вікна ввечері й очі в котів. Буде цікаво! Дехто, звичайно, каже, що то небезпека – привертати увагу малечі до обєктів такого типу. Та працівників МЕМу ми запитували – все запломбовано, зачинено на замки і безпечно. Та й діткам ми пояснюємо все. Тож дякуємо усім, хто працював з нами – батькам, дітям, випадковим перехожим, невідомим для нас людям, які допомагали, усім нашим спонсорам. І ми ще раз звертаємось до усіх: давайте разом змінювати щось! – закликає команда юних активістів.

Неочікувано МЕМівський арт-об’єкт став місцем об’єднання: дорослих і дітей, знайомих і незнайомих, творчих і не дуже. Якісь дуже теплі історії постійно відбуваються біля новоспеченої фотозони: то зовсім незнайомі люди приносять для дітей пакети з печивом і гроші на матеріали, то маленька дівчинка з будинку навпроти приносить активістам свіжоспечений запашний пиріг, то батьки зовсім маленьких дітей приводять і просять, аби їх дитя зробило кілька мазків у майбутньому сюжеті. Тут лунає багато «дякую» і «спасибі», чути дитячий сміх упереміш з натхненними підбадьорюючими діалогами. Не відомо, куди так швидко дівається час, вода і фарба, проте це для дітей – дрібниці. Головне – що їх хорошій ініціативі повірили, вони ж - запалились і зробили.

Вікторія ЧЕРПАК.

Фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.