HomeНовиниУ ВарашіБандуристка з Вараша стала обличчям Міжнародної наукової конференції (+фото)

Бандуристка з Вараша стала обличчям Міжнародної наукової конференції (+фото)

( 0 Votes )

Фото бандуристки Алли Лішун із міста Вараш у традиційному народному вбранні разом з інструментом нещодавно прикрасило обкладинку наукового видання 13-ї Міжнародної наукової конференції з народної культури «Шляхи розвитку традиційних європейських культур у ХХІ столітті».

Такої честі жінка удостоїлася не лише через природну красу, а й високі досягнення у майстерності гри на бандурі, бо ж ще минулого року стала лауреатом І премії престижного міжнародного конкурсу «Понтійська арена». А цьогоріч вже виступала на цьому ж фестивалі не з конкурсним, а показовим номером.

– Так, мій показовий номер на фестивалі «Понтійська арена» я виконувала разом з ансамблем «Вербиченька» Кузнецовської музичної школи міста Вараш, що особливо приємно, бо ж конкурс солідний, міжнародний. Там лише склад журі – це імениті представники понад 20 країн світу, – емоційно розповідає пані Алла, витримуючи швидкий темп розповіді, бо ж має лише кілька вільних хвилин на таку розмову: якраз на сцені, готується до одного з обласних конкурсів.

– А переможцем стала минулого року: маю І премію та особливу нагороду за патріотичність. Це ж фактично фестиваль-біженець: до 2014 року відбувався у Криму та збирав на сцені учасників з багатьох країн світу, а вже після ситуації у Криму фестиваль переїхав спочатку до Болгарії. Потім – до Києва. Він організований Громадською організацією «Понтійська Арена» – діючим членом міжнародної асоціації IOV при UNESCO, разом із Міністерством культури України та за участі всеукраїнських та міжнародних громадських організацій. І ось, коли я стала переможницею, то враховуючи це досягнення та значну творчу професійну діяльність, мене запросили до членства у громадській організації «Понтійська арена». Тож якраз у цей понеділок відбулася наукова конференція, де мене офіційно представили.

Якраз на конференції у  Міжнародному конгрес-центрі «Український дім» у Києві і було представлено науковий альманах, на обкладинці якого розміщене фото Алли Лішун. Альманах побачив світ у жовтні минулого року в Австрії, на тематичному заході, де були представники 36 країн світу. Збірник містить доповіді та матеріали учасників конференції, представлено і творчий доробок Алли Лішун.

До слова, Алла Лішун стала єдиною творчою членкинею громадської організації «Понтійська арена» із західної частини України. До неї також належать професори та науковці у сфері народної культури, а також практики – такі ж, як і пані Алла. І якщо наукове коло досліджує народну культуру у теоретичному аспекті, то Алла Лішун виконує твори на бандурі автентичного характеру із поясненням. Каже, що на творчій частині не зупинятиметься, тож в майбутньому планує написати дослідницьку роботу.


Вікторія Черпак.

Фото Алли Лішун.

Довідково. Фестиваль Понтійська Арена був заснований у 1998 році у м. Севастополі з метою популяризації естрадного та циркового мистецтв, створення творчого активу цих жанрів, виховання підростаючого покоління в кращих традиціях міжнародної естрадної та циркової шкіл, оздоровлення учасників фестивалю – конкурсу і розширення їхнього світогляду.

З 1998 по 2013 фестиваль проводився у м. Севастополі, з 2014 організовано регулярне проведення Вищої Ліги фестивалю у Болгарії, з 2017 базовим місцем проведення фестивалю стає м. Київ.

IOV (International Organization of Folk Art) – Міжнародна організація народного мистецтва, створена для захисту та популяризації  мистецтва та народної культури. До неї входять професори, фольклористи, дослідники та практики, як аматори, так і професіонали, працівники інститутів, громадських організацій, музеїв тощо, які разом організовують різноманітні фестивалі та виставки. 

 

У вас недостатньо прав для коментування.