HomeНовиниВ РайоніНовий навчальний профіль Володимирецького колегіуму

Новий навчальний профіль Володимирецького колегіуму

( 0 Votes )

Якщо говорити спрощено, профільне навчання дає учневі можливість навчатися з урахуванням їхнього професійного самовизначення. І забезпечується це за рахунок змістових, структурних й організаційних змін навчального процесу. Вважається, що у профільній школі найкраще реалізується особистісно зорієнтоване навчання. І якраз такою школою у нас виступає районний колегіум. Ще одним вагомим цьому свідченням стало цьогорічне впровадження ще одного навчального профілю – військово-спортивного.

– Ми і раніше пробували його проводити, і тоді самі діти попросили, щоб їх готували до вступу на міліцейську службу. Був час масового напливу молоді в міліцію, і ми пішли  назустріч. Вранці і ввечері проводилися заняття, бо фізична підготовка якраз і була своєрідною перепусткою у міліцейську школу, – розповідає заступник директора з виховної роботи, а нині – ще й куратор військово-спортивного профілю Володимир Слотницький.

Тоді, три роки тому, таких неофітів назбиралося десятків два. Директор школи Анатолій Остапенко дав їм своє благословення. Знайшли і певний резерв коштів. І хоча чоловік шість відсіялося, не витримавши фізичних труднощів, загалом експеримент вдався. Рано-вранці діставшись до школи, діти поринали в роботу, коли інші, може, ще тільки просиналися. А ввечері їх так само чекала фізпідготовка. Треба була неабияка сила волі. І такий напружений режим витримували лиш одержимі у найкращому смислі слова.

І торік колегіум мав випускників, яких вабила міліцейська служба. Вони успішно долали вступний бар’єр. І, що цікаво, не тільки хлопці. Сестри Катя і Віка Федорчуки навчаються у Києві. Має колегіум своїх «повпредів» у Харкові. Основна ж їх частина подалась у Луганський університет внутрішніх справ, з яким у колегіуму плідна співпраця. З робочим візитом туди виїжджали директор колегіуму Анатолій Остапенко і нинішній офіцер-вихователь військово-спортивного профілю Сергій Міськевич. Обоє ознайомилися з методикою прийому та навчання. Тож новий військово-спортивний профіль зявився не на голому місці, тим паче – не для дзвінкого показника у педагогічній звітності. Після кількох «підготовчих» літ поява цього профілю стала усвідомленим вибором. І в райвідділі освіти чергову колегіумівську новацію сприйняли з розумінням.

Як завжди, творцем нового задуму вважають директора. Але це був випадок, коли і в учнівському середовищі зріло бажання готуватися до найсерйознішої чоловічої роботи – захисту Батьківщини й утвердження правопорядку в суспільстві. Отож нинішні прихильники «воєнізованого» навчального профілю, сподіваємося, не тільки не тільки викладатимуть фізкультуру, а й, будучи службовцями силових відомств, протистоятимуть злочинному світові.

– Не скажу, що наш навчальний заклад особливий і вчителі добиралися для нього за найвищим рейтингом. Гарні колективи сформувались і в багатьох інших школах. А от сам навчальний процес у колегіумі потужніший. Він спеціалізований, тож учень має змогу зосередитися на найголовнішому, – вважає Володимир Слотницький.

Для півтора десятка юних колегіумівців кросова підготовка, підтягування за всіма спортивними вимогами, вправи на спеціальних тренажерах уже навіть не обов’язок, а стиль життя. До того ж, це лише становлення нового профілю, і Володимир Прокопович сподівається, що добрий початок матиме гарне продовження. Нині активна робота розгорнулась у спортивному секторі школи, і юні колегіумівські «військовики» в гущі цього клопоту. Шестеро з них – володимирчани. А решта прийшли з сільських шкіл, щоб таким чином наблизитися до своєї дитячої мрії – обрати професію за вподобанням.

Заняття проходять і на вулиці, і в спортивному залі. Й неодмінно – під контролем медпрацівника, щоб можна було відстежувати стан їхнього здоровя і витримувати оптимальне фізичне навантаження на організм. Претенденти на такий спружинений шкільний день складали вступний іспит з фізпідготовки. Головне ж – їм це подобається, адже з допомогою фізкультури вибудовують і власну особистість, і свою спортивну статуру. Сприяючи таким дитячим прагненням, у колегіумі відкрили гурток боксу. Можна зайнятися й атлетичною гімнастикою. А на шкільному видноколі – ще й спортивна боротьба, над чим уже працюють.

Словом, тут усе, як в армії. Навіть робочий режим «списали» у військових училищ. І глянувши у розпорядок дня для слухачів цього ще не зовсім звичного навчального профілю, я відчув, як на мене дихнуло армійською дисципліною. Підготовка до ранкового огляду, корегуючи гімнастика, самопідготовка, медичний огляд, вільний час, відбій – ось житейський алгоритм тих, що, навчаючись у колегіумі, марять офіцерськими погонами. І я знаю: такі є.

– Мені подобається міліцейська служба. І якщо моя мрія збудеться, я стану криміналістом, – з дорослою серйозністю говорить Світлана Сяська. А хлопці? Їм сам Бог велів тримати марку майбутніх офіцерів!

– Я обрав цей профіль, бо мрію про військову службу. Вона формує справжні людські якості, – вважає Олександр Шкіндер. А його однокласник Іван Сайчишин не упевнений:

– В основі мого вибору – спорт. Я його люблю і хочу повязати свою долю з силовими або спортивними структурами.

«Хлопчаки не з полохливих!» – подумалося.  А їхній офіцер-вихователь Сергій Міськевич зазначив:

– Починати, як завжди, непросто. Але поїдемо в Острозьку академію, вивчимо досвід колег із Луцька і творитимемо щось своє. Чогось екстравагантного ще немає. Але маємо молодь, якій наші старання потрібні і для якої будемо трудитися.


 

Олексій ГОРОДНИЙ

На знімку: ось вони, піонери військово-спортивного профілю!

Фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.