HomeНовиниВ РайоніМодернізація системи охорони здоров’я у Володимирецькому районі

Модернізація системи охорони здоров’я у Володимирецькому районі

( 0 Votes )

У Володимирецькому районі успішно реалізується план модернізації системи охорони здоров’я, за яким пріоритетним напрямом вважається розвиток первинного рівня надання медичної допомоги. Доказом цього є не лише реконструкція районної поліклініки, а й новостворені лікарські амбулаторії сільської практики та сімейної медицини і реконструйовані ФАПи району. Оновлені медзаклади у Довговолі і Полицях нам показав заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи КЗ «Володимирецька ЦРЛ» Олександр Волочнюк.

Чесно кажучи, приємно дивуєшся, коли бачиш у сільських медзакладах нове функціонуюче оснащення, свіжий якісний ремонт і багато молодих кадрів. Та, за словами Олександра Васильовича, зміни насамперед повинні відбуватися у свідомості людини, а не в оснащенні медустанов, яке без нової організації праці  медпрацівника користі багато не принесе.

– У розвиненому суспільстві людина йде до лікаря за рік до хвороби. У нас же все навпаки – звертаємось по медичну допомогу через рік після того, як захворіємо, – жартує Олександр Васильович. Та в кожному жарті є доля жарту, все інше в ньому – правда. Бо, на жаль, ми дійсно часто занадто байдуже ставимося до свого здоров’я.

На виконання соціальних ініціатив Президента України вже кілька років охорона здоров’я району впроваджує новий підхід до пацієнта, працює над тим, аби наблизити надання якісних медичних послуг до людини, проводяться ознайомлюючі профілактичні бесіди з населенням. Простіше кажучи, сільські медпрацівники ходять від хати до хати та роз’яснюють про обов’язковість періодичного відвідування лікаря для попередження потенційних хвороб.

Медсестра амбулаторії сільської практики та сімейної медицини в Довговолі Світлана Мотько розповідає, що вже давно вони ось так «опрацьовують» населення. Звісно, це дає результат – зменшився відсоток захворюваності, тому що в багатьох випадках у людей, які прислухалися до медпрацівників, виявлялись хвороби на ранній стадії, що сприяло виздоровленню пацієнта. Але трапляються і випадки невиправних людей, які з побутових, релігійних чи інших причин відмовляються від профоглядів чи взагалі допомоги лікаря.

У Полицях же ФАП – не просто медичний заклад, а ще й втіха для ока – біля нього медперсоналом розсаджені гарні строкаті клумби, сама будівля облицьована блокгаузом.

 – Саме так виглядатимуть всі ФАПи району, які заплановано реконструювати, – каже Олександр Васильович. – Уже в жовтні повноцінно запрацює аналогічного дизайну ФАП в Іванчах (профінансований за кошти соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження у співфінансуванні з районним бюджетом). Всього для проведення реконструкції та укомплектування ФАПу на 100% медичним обладнанням і меблями буде використано 132 тис. грн. Суттєву допомогу в проведенні ремонту надає Полицька ВК-76, по благоустрою території ФАПу допомагає територіальна громада.

Олександр Васильович, до речі, поділився хорошою новиною: Світовий банк так зацікавився реформуванням і модернізацією первинної ланки медико-санітарної допомоги на Володимиреччині, що запропонував свою благодійну допомогу для реконструкції чи будівництва медзакладів району за умови участі громади і місцевої влади. Адміністрація КЗ «Володимирецька ЦРЛ» для цього склала перелік об’єктів у Володимирці, Рафалівці, Хиночах, В.Телковичах, Воронках, Більській Волі, Озері, Мульчицях, Антонівці, Великожолудську для реконструкції їх під амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. Орієнтовні терміни проведення реконструкції – до 2014-2017 р.

Олена ВАСИЛЬЄВА

 

У вас недостатньо прав для коментування.