HomeНовиниВ РайоніПочалася щорічна перевірка системи оповіщення

Почалася щорічна перевірка системи оповіщення

( 0 Votes )

Якщо ви не місцевий і потрапили за якихось обставин до Володимирця, то стовідсотково в останню середу місяця почуєте, перелякавшись, неприємний гул сирени. Що хапати, куди бігти і ховатись? Та й взагалі, як реагувати? Потім мимоволі згадуєш уроки громадянської оборони в школі, намагаєшся себе опанувати і починаєш прислуховуватись. А через якусь хвилину сирена стихає. Пронесло. Усвідомлюєш, що це – лише перевірка системи централізованого оповіщення.

Жителі Володимирця ставляться спокійно і меланхолійно до вже звичної їм щомісячної сирени. Та чи варто бути спокійним, розуміючи це? Адже (не доведи Господь) може статись біда, задля якої систему оповіщення і перевіряють. А щомісячні перевірки настільки присипають пильність населення, що за умови справжньої надзвичайної ситуації (НС) може не одразу відреагувати на сигнал сирени.

Т.в.о. начальника відділу надзвичайних ситуацій Володимирецької РДА Руслан Савсюк підтвердив: з метою оповіщення населення про виникнення НС функціонує автоматизована система централізованого оповіщення «Сигнал-ВО». Для цього на території райцентру наявні 5 сирен оповіщень, які керуються з міського пункту управління начальника цивільного захисту області в Рівному. Кілька років тому для подібної цілі Володимирецька РДА закупила 55 гучномовців для всіх населених пунктів району. Однак профункціонували вони недовго, бо майже скрізь були понівечені не надто тямущими жителями сіл.

Обласні радіостанції за домовленістю із Рівненською ОДА завжди оповіщають населення про початок перевірки системи централізованого оповіщення, і такі перевірки проходять відповідно до графіку, затвердженого керівництвом облдержадміністрації. У разі виникнення НС не змовкатиме звук сирени; оповіщення населення проводитиметься всіма засобами масової інформації.

Руслан Васильович також додав: з 14 жовтня по 12 листопада відповідно до доручення першого заступника голови ОДА та плану основних заходів підготовки територіальної підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на НС техногенного і природного характеру пройде щорічна комплексна перевірка апаратних і технічних засобів оповіщення та зв’язку автоматизованої системи централізованого оповіщення «Сигнал-ВО». Тому під час цього заходу населення району буде чути кілька вже звичних для себе сигналів сирени. Про всі перевірки завчасно буде попереджено через радіостанції FM-звязку.

Отож, запасаймось спокоєм і доступом до радіо.

Олена ВАСИЛЬЄВА
 

У вас недостатньо прав для коментування.