HomeНовиниВ РайоніВідкриття храму в Жолудську

Відкриття храму в Жолудську

( 0 Votes )

 

Ці жовтневі дні в історії села Жолудськ ознаменувалися святковими подіями: престольним празником сіл Великий Жолудськ, Мостище та Чучеве, Днем села  та освяченням престолу нового храму у с. Малий Жолудськ.

З глибини віків починається життя на теренах Жолудська. Перша письмова згадка про Жолудськ датована 1564 роком. Попередні покоління жителів спілкувались із Богом у дерев’яному Свято-Покровському храмі оригінального архітектурного поліського стилю. Нинішньому поколінню доля послала випробування. Існуючий храм від нещасного випадку згорів у 2006 році.

Але прихожани не знітилися, не опустили руки. Через 5 років постав новий храм на намоленому за віки місці у с.Великий Жолудськ; паралельно почали будувати храм і в Малому Жолудську. І ось у нинішньому році запросили архієпископа Саренського і Поліського Анатолія для закладання мощей у Святий Престол та миропомазання у храмі в с. Малий Жолудськ.

Святкування почалося ще у неділю вже традиційним відзначенням Дня села, програму якого почали із проведення ІХ туру Кубка району з шахів. А далі – урочиста частина із врученням короваю сільському голові Івану Краську, великий концерт за участі місцевих самодіяльних артистів гурту «Калинонька» та учнів середньої школи. Як вже на святі села, данину поваги односельчани віддали старшим і найменшим, багатодітним родинам та іменинникам, кращим людям, які проживають у селах Великожолудської сільської ради. Вшанували односельчани і спортсменів, зокрема, футболістів, переможців на Кубок голови сільради, міні-футболу.

У понеділок святкування продовжилося престольним празником у храмі села Великий Жолудськ.

А у вівторок, 15 жовтня, ранок почався із святкової літургії у церкві  в Малому Жолудську. В цей день був освячений престол і труди прихожан по зведенню храму. Приход та храм носитиме ймення Свято-Різдва чесного Славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Храм має іще нижній престол, який буде освячений згодом.

Участь у святковій літургії брав собор із двох десятків святих отців з сусідніх парафій нашого району, із парафій Сарненського та Рокитнівського районів, а також із сусідньої Волині. Прихожани Малого Жолудська на чолі із протоієреєм Георгієм приймали паломників та десятки гостей.

За восердне служіння церкві владика Анатолій від імені митрополита Київського і всієї України Володимира вручив настоятелю храму отцю Георгію нагороду: хрест із дорогоцінним камінням, а прихожанам, зокрема старості Петру Олексійовичу Мордасу, Петру Максимовичу Мордасу та Василю Максимовичу Мордасу, які вклали в будівництво значний свій труд, – почесні грамоти.

Треба сказати, що храм дуже гарний. Величний, високий (найвищий з усіх храмів району!). Сил і коштів в нього вкладено багато, але він того вартує. Піднімаючись по високих східцях – наче піднімаєшся трохи до Бога. Цікаве тут виконання і церковного іконостасу.

Згодом церква обживеться. А поки що усі прихожани вдячні Богу за духовну царину, за можливість у рідному селі прийти помолитися і віддати спасителю  данину.

Відкриття храму в Жолудську
 
Відкриття храму в Жолудську
 
Відкриття храму в Жолудську

 

Галина Тєтєнєва.

На фото: святкова літургія

 

У вас недостатньо прав для коментування.