HomeНовиниВ РайоніДе печуть найсмачніший хліб

Де печуть найсмачніший хліб

( 0 Votes )

Приватна міні-пекарня Віталія Бортника, що у Володимирці – виробник смачного хліба уже з 8-річним досвідом. І весь цей час мале підприємство вдосконалюється, освоює нові технології та сучасне пекарське обладнання. Громадська думка, яку легко почути в кожному магазині нашого району, де реалізується хлібобулочна продукція підприємця Бортника, засвідчує, що якість хліба та хлібобулочних виробів цього підприємства влаштовує населення за всіма критеріями.

– У нас є золоте правило: ми стараємося наближати свою хлібобулочну рецептуру до дідівської, – каже підприємець Віталій Бортник. – Не повірите, але ми не додаємо у хліб так званих поліпшувачів смаку – хімічних сполук для покращення росту та ароматизації хліба.

Є кілька простих порад визначити якість хліба на око. Насамперед зверніть увагу на його пористість: не слід боятися, що він «порваний». Якщо пористість низька, то це хліб із невибродженого тіста та борошна низької якості. Що стосується крихкості хліба, то вона держстандартами не нормується, однак прийнято вважати: чим менше кришиться хліб, тим він якісніший. Усі ці параметри в нас на строгому контролі.

Ми щомісяця запрошуємо до себе майстра-технолога з Луцька, аби постійно підвищувати кваліфікацію наших пекарів та підтримувати марку свого хліба. А ще турбуємося про якість борошна: закуповуємо його в одного волинського мірошника, який постачає нам тільки якісне. Визначаємо це за клейковиною, а також вологістю, яка не повинна перевищувати 15 відсотків, інакше в ньому розвиватимуться мікроорганізми (у тому числі цвіль).

Враховуємо і те, що свіжозмелене борошно непридатне для випікання хліба. Тісто з нього розпливається і погано підходить. Щоб борошно набуло максимальної якості, воно після помелу має «відлежатися» два місяці.

– Та всі секрети випікання «бортникового хліба» нічого не варті без дбайливих рук жіночого колективу пекарні, – із теплою посмішкою додає підприємець.

Рано-вранці дівчата допікали останні булочки, адже о 8-ій ранку Віталій Бортник та його команда розвозять ще теплу продукцію по магазинах. Поки допікався хліб, вдалося поговорити з молодими пекарями та господарем, який уже вдосвіта на роботі.

Крім секретів випікання, довідалися, що тут працює не тільки сам Віталій Андрійович, але і його дружина Марія та донечка Галина. Марія Адамівна очолює другу зміну, в якій з нею пліч-о-пліч трудяться Людмила Рабович, Світлана Ковальчук, Олена Джигалюк, Олена Петрук та Інна Касюдик. Ну і, звичайно, дочка, яка має диплом технолога.

Не так давно прийшла на підприємство і майстер Катерина Коцюбайло, а сьогодні ця справна дівчина вже вміло організовує роботу своєї зміни. З нею трудяться найдосвідченіший пекар Ніна Савчик, а віднедавна – і випускниця Київського університету харчових технологій Наталія Озеруга. Пекарю з цієї зміни Тетяні Рабій «довірили» здобні булочки, назви яких такі різні, як і начинки: із згущенкою, маком, сиром, повидлом, яблуками. Дівчата відкрили секрет: господар полюбляє булку «Ярославську».

Кажуть, що хліб від Бортника розбирають на очах, особливо ж володимирчани облюбували «Дарницький». 500 його буханців щодня ідуть на розхват! Рецептура цієї рум’яної «цеглинки» із запахом меду – родинна, придумали її та запатентували мама і донька. А загалом хліба та хлібобулочних виробів міні-пекарня реалізує мешканцям краю до 2 тисяч штук в день. Втім, цього не вистачає, щоб нагодувати, усіх, хто надає перевагу «бортниковому» хлібу. Відомо, що собівартість хліба залежить від багатьох показників: ціни на борошно, жир, дріжджі, маргарин, сіль, цукор. Але найбільше, як висловився підприємець, «допікають» тарифи на енергоносії. Як вихід, працювати доводиться тільки в нічні зміни, аби хліб мав доступну для нашого покупця ціну.

Купити хліб першої в районі приватної пекарні можна в кузнецовських магазинах та у володимирецьких – «Сюрпризі», «Вітаміні», «Наминайку», біля автовокзалу та біля колегіуму. А якщо вам потрібен хліб для святкового столу, його спечуть та оформлять індивідуально і вишукано, в національних традиціях.

Турбота про хліб насущний завжди була однією з головних турбот людства. Тому з приємністю передаємо щирі вітання своїм підопічним від Віталія Бортника.

– Хочу від душі привітати усіх і подякувати за прекрасну роботу, за те, що навіть у такий складний час наше підприємство процвітає і продовжує розвиватися. Вважаю, що мені повезло, оскільки не кожен господар може гордитися таким дружним колективом. І надалі творімо найблагороднішу на цій землі справу, вкладаймо душу,щоб на столах наших земляків був хліб хороший, спечений з любов’ю. Удачі і щастя вам та вашим родинам!

Приватна міні-пекарня Віталія Бортника у Володимирці
 пекарі з продукцією
 
Приватна міні-пекарня Віталія Бортника у Володимирці
колектив пекарні "Борій"

 

Олена ЯРОЩУК

Фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.