HomeНовиниВ РайоніКір: підстав для паніки нема

Кір: підстав для паніки нема

( 0 Votes )

У понеділок під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Я.Березюка відбулося засідання надзвичайної протиепідемічної комісії райдержадміністрації. За участю працівників санепідемстанції, райлікарні, управління освіти, молоді і спорту, спеціалістів відділу культури, відділу надзвичайних ситуацій, управління соціального захисту населення та ЗМІ обговорили загрозливу ситуацію із захворюваннями на кір, що склалася в області та в нашому районі зокрема.

І хоча рівень захворюваності на кір на Володимиреччині не дотягує навіть до минулорічних показників (8 хворих з початку року проти 20 у 2012 році), все ж така увага має своє логічне пояснення.

Справа в тому, що кір – циклічна хвороба, спалахи якої виникають раз у 4-5 років. Сьогодні епідемія кору вже охопила Сарненський район: станом на кінець минулого тижня там зареєстровано 559 хворих, з них 507 – діти. Оскільки наші райони сусідять, хвороба встигла перекинутися і до нас: переважна більшість заражених є або студентами сарненських навчальних закладів, або мали безпосередні контакти із проживаючими у вогнищах захворювання сарненчанами.

 Позаяк перебіг лікування та ускладнення після хвороби часто мають необоротні наслідки, прийнято рішення надзвичайної комісії про попередження захворювання на теренах Володимирецького району та вироблено план першочергових заходів профілактики. Ситуація ускладнюється ще й проблемою у забезпеченні вакциною проти кору (вартість одної дози 100-116 гривень, але вона й досі на карантині МОЗ). Дієвими засобами упередження простудних та вірусних хвороб є імунопрофілактика, але ситуація з імуноглобуліном та іншими імуномодуляторами така ж, як і з вакциною проти кору: карантинні обмеження…

Отже, вироблено основні напрямки боротьби із вірусними хворобами, серед яких основні такі: ізоляція хворого; мінімізація контактів із захворілими; імунопрофілактика населення; вакцинопрофілактика дітей.

Усім жителям краю рекомендовано максимально обмежити контакти із жителями Сарненського району та утриматися від поїздок до сусідів.

Паралельно громадськості району з профілактичною метою розказуватимуть про хворобу, її наслідки та способи уберегтися; по школах і дитсадках працівники ФАПів та медики первинної ланки вестимуть регулярні обстеження і моніторинг стану здоров’я учнів; обмежать масові заходи на період епідемії, а при ускладненні епідобстановки за потреби введуть карантин у навчально-виховних закладах, класах або окремих групах.

Більш детальні роз’яснення населенню поетапно надаватимуть фахівці.

(Вл. інф.)

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.