HomeНовиниВ РайоніНа Поліссі бурштин копають і старі й малі. Чи вирішить проблему новостворене об’єднання «Рідне село»?

На Поліссі бурштин копають і старі й малі. Чи вирішить проблему новостворене об’єднання «Рідне село»?

( 0 Votes )

Влада та міліція зустрілися на сході села з громадою с. Жовкині, що на Володимиреччині, аби спільно вирішити одвічну проблему – упорядкування незаконного видобутку бурштину. Три місяці тому після аналогічної зустрічі прийняли рішення про створення громадського об’єднання «Рідне село». Що з того вийшло і які плани на майбутнє — говорили восьмого листопада у Жовкинях.

Володимиреччина нині схожа на руїни, як і інші три поліські райони, де незаконно видобувають бурштин. Повалені дерева, штучні рівчаки-пастки, розрита, затоплена земля нагадує поле битви наче після артилерійського обстрілу. Люди, які одвічно тут живуть, бідкаються, що немає роботи, а на заробітки не всякий поїде. Проте зізнаються, що копають ще й тому, що нині бурштин на вагу золота в прямому сенсі цього слова. Адже за один камінець можна розбагатіти та й зі збутом проблем немає. Тому місцеві старателі «озброюються» хто лопатою, а хто кустарною мотопомпою і рушають за «поліським золотом» на поля та в ліс.

Селяни розповідають, що коли місяць у Жовкинях «стояв» «Беркут», то ніхто не копав. Але це кажуть ті, хто дійсно не копає і в кого душа болить за сплюндровану землю, та ті, на чиїх паях набігами наче монгольська орда працюють старателі. Але досконало розроблена система оповіщення про наближення до села міліції дає змогу взагалі безкарно залишити «поле бою».

У міліції свої аргументи, адже з початку року правоохоронці зареєстрували 56 кримінальних проваджень, що стосуються незаконного видобутку бурштину на території району, затримали 139 зловмисників, у яких вилучили 22 мотопомпи, один автомобіль та 1109 грамів бурштину-сирцю, та й на кожному метрі міліціонера не поставиш. Та основна біда в тому, що рекультивацію знищених земель зловмисники не проводять, а законодавство дуже поблажливе до них. Зазвичай у суді вони відбуваються лише штрафом. Залишається єдине, аби громада, в особі «Рідного села» взялася до роботи. Вигода очевидна – поповнення бюджету, рекультивація земель, зайнятість населення тощо. Проте не всі з присутніх поділяли думку більшості.

- Сільська територіальна громадська організація села Жовкині «Рідне село» створена з метою сприяння розвитку територіальної громади в усіх напрямках - як у соціальному, так і в господарському, - зазначила її керівник Ніна Тарасюк. – Нас найбільше турбує використання земель за цільовим призначенням. Якщо далі буде продовжуватись таке ставлення до земель, то вони втратять свої сільськогосподарські властивості. Ми не байдужі до того, та хочемо надати практичну допомогу громаді в рекультивації та відновленню земель.

Уже вдруге очільник міліції Рівненщини генерал-майор міліції Василь Лазутко разом із заступником голови обласної ради Олександром Чуприною, зустрівся із жителями села Жовкині, аби разом з селянами вирішити їх проблеми, а найбільшою з них є незаконний видобуток бурштину. У приміщенні місцевого клубу, на відміну від першої зустрічі, коли селяни й слухати нікого не хотіли, цього разу відбувся конструктивний діалог між громадою, владою та міліцією. Кожний із присутніх мав змогу виступити, посперечатися та відстояти власне бачення розв’язання наболілої проблеми.

- Громада позитивно сприйняла наш візит, тому що не кожного дня і не кожного року розглядається питання створення громадської організації, що є позитивним зрушенням в плані урегулювання питань щодо незаконного видобутку бурштину, – зазначив начальник УМВС України в Рівненській області генерал-майор міліції Василь Лазутко. – Тепер жителі можуть самостійно вирішувати питання, які стоять перед Жовкинською сільською радою. Міліція працювала і працює в правовому полі. Ми документуємо згідно вимог статті 240 Кримінального кодексу України (незаконний видобуток бурштину). Проблему законодавчого врегулювання повинні вирішити голова адміністрації разом з Кабінетом Міністрів.

Під час сходу села громадяни мали змогу поставити запитання заступнику голови обласної ради Олександру Чуприні та особисто поспілкуватися з Василем Лазутком на традиційному для нього прийомі громадян, який він провів після закінчення зустрічі.

– Слід розуміти, що вирішення проблеми видобутку бурштину залежить не від силових методів правоохоронних органів, а лежить у площині законодавчого врегулювання, – наголосив заступник голови обласної ради Олександр Чуприна. – Не може бути така вакханалія у цій сфері. Поки держава не прийме чітких регламентованих правил видобутку «сонячного каменю», будь-які варіанти і схеми врегулювання проблеми добування бурштину будуть незаконними.

Відтак владі на місцях запропоновано створити громадські формування з охорони правопорядку. На Володимиреччині, зокрема, їм обіцяють найширші повноваження – аж до дозволів на носіння та використання травматичної зброї. До всього, члени громадських формувань по охороні порядку користуються тими ж правами і мають право на такий же захист, як і міліціонери.

- Такі ж загони громадської оборони стануть надійним щитом громадським організаціям типу жовкинівського «Рідного села» - зазначив начальник Кузнецовського МВ підполковник міліції Олег Кульбачний. - Питання лише у віднайденні можливості їх фінансування та підтримки хоча б на етапах створення з районного бюджету.

Тим часом влада у районі започатковує новий підхід до вирішення таких соціально важливих питань – через залучення безпосередньо громад. На ефективність таких кроків може вплинути тільки одне: об’єднання усіх гілок влади і громади. Лише спільні зусилля принесуть результат.

 СЗГ УМВС України

в Рівненській області

 

У вас недостатньо прав для коментування.