HomeНовиниВ РайоніГолландські гербери ростуть в теплицях Заболоття

Голландські гербери ростуть в теплицях Заболоття

( 0 Votes )

Якщо їхати із Заболоття на Кузнецовськ, то не можна не помітити на окраїні ніби міні-Лас-Вегас – будова на площі кількох гектарів буяє яскравим світлом. То підсвічується квіткова теплиця ТОВ «Флорія-Україна», де вирощують голландські гербери.

Генеральний директор «Флорії» Олег Ординат ділиться:

– Якось ми відвідали приватну теплицю нашого словацького партнера (Олег Ярославович також очолює Кузнецовський хлібозавод – авт.). Друг розповів мені про своє хобі і, знаєте, я загорівся. Повернувшись додому, вирішив будь-що організувати й собі щось таке, бо душею перейнявся вирощуванням квітів. Для цього поїхав до Голландії, перейняти досвід професіоналів, зрозуміти принцип роботи їхніх теплиць. І в 2008 році нами створено спільне україно-словацьке підприємство «Флорія-Україна». А в 2009 році ми вже зрізали перші власні гербери.

Влада вам чимось допомогла? Адже Президент України ставить завдання місцевій владі працювати над розвитком регіону, а це неможливо без розкриття аграрного та транзитного потенціалу…

– Так, звичайно. Проект наших теплиць був узгоджений і з районною та місцевою владою, і з керівництвом РАЕС. Нам виділили в оренду земельну ділянку загальною площею 2,3 га. Обрали Заболоття, бо саме тут є змога отримувати дешеву теплову та електричну енергію, яка обігріває й освітлює теплиці.

– Де реалізується ваша продукція?

– Собівартість однієї квітки сягає 1,3 євро. А постачаємо гербери на український ринок, двом крупним київським операторам – «Квітковій країні» та «Укрфлорі»; також приватним підприємцям Харкова, Рівного, Луцька. Саме ми є першою компанією в Україні, що займається експортом квітів – маємо ринок збуту і в Росії.

Останні події у відносинах із сусідами якось вплинули на вашу співпрацю з російським споживачем?

– Одного разу машина з квітами дуже довго простояла на кордоні. Але всі збитки були компенсовані нашими російським партнерами. Вони зацікавлені у співпраці з нами. Тому, думаю, надалі проблем з реалізацією росіянами наших квітів не буде…

Царство гербер погодилась показати агроном підприємства Євгенія Коваленко. Каже, що працює тут з літа, дуже подобається:

– Тут і керівництво хороше, і колектив кращий, працюють злагоджено, плинності кадрів немає. Працівники відповідально ставляться до своєї ділянки роботи в теплиці.

У теплиці чисто і прибрано, тут сучасна техніка, сучасні технології. Живленням і станом кожної квітки опікується комп’ютер, квіткарки обрізують хворе листя та готують зрізані квіти до реалізації.

– До нас регулярно приїжджають колеги з Голландії, – розповідає агроном. – Щось підказують, чомусь навчають. До речі, саме звідти ми й отримуємо посадковий матеріал. А сортів маємо безліч, і для кожного – індивідуальне підживлення, температурний режим, клімат, хімічний і біологічний захист… Зараз переходимо на біопрепарати, відмовляємось від хімічних добавок, адже вони шкодять і людям, і рослинам.

Який врожай маєте за день?

– До 7 тисяч гербер на добу. Та, звісно, все залежить і від сезону, і від погодних умов.

Працівники теплиці проводять мене між квітами, а вони такі кольорові і гарні, так і хочеться торкнутись живої краси.

Надворі зимно й незатишно, а теплиця живе своїм вічним літом…

Голандські гербери ростуть в теплицях Заболоття
 

 

ОЛЕНА СТЕЛЬМАЩУК.

Фото авторки.

 

У вас недостатньо прав для коментування.