HomeНовиниВ РайоніЯк Сергій Бубка в Мульчицях гостював

Як Сергій Бубка в Мульчицях гостював

( 0 Votes )


Рід Бубок толковий і справедливий, довірливий і чесний. Сільські трудяги з діда-прадіда – таке їх кредо. І завжди  за себе постояти можуть, і слабших в обиду не дадуть, – так сказала старійшина роду Ганна Василівна Клімук, рідна тітка видатного українського спортсмена, стрибуна у висоту, про нашого земляка Сергія  Назаровича Бубки.

Як не дивно, не всі у районі й області вірили мульчицьким Бубкам, що знаменитий легкоатлет, неодноразовий чемпіон світу по стрибках у висоту  Сергій Бубка – їх родич.

 

                – А ми  й не доказували… Всі чемпіонати, де виступав наш Сергій, дивилися, затамувавши подих. Отак наберу повні груди повітря, тримаю, а коли наш Сергій летить через перекладину, видихаю, наче допомагаю йому вище піднятися, – розповідає троюрідна сестра спортсмена Надія Іванівна Шершень.

Вона, колишній бухгалтер радгоспу, разом із молодшою сестрою і братом по лінії дядька Івана, склали своє родове дерево. А воно  починається з  прадіда Сергія Бубки, дідуся Климентія та бабусі……. Вони народили і виховали п’ятеро синів  і доньку – Юхима, Йосипа, Якова, Семена, Василя й Оксеню (Оксану). У Василя й Олександри Бубок, навпаки,  були тільки дівчата й один син Назар.

Продовжує розмову Ганна Василівна:

– Наша мама рано овдовіли і самі нас піднімали на ноги. Брата Назара забрали в армію на Донбас. Відслужив він там і дав телеграму з Луганська, щоб  мама до нього приїхали. Мама поїхала. А виявилося, що наш Назар... жениться. Мамі невістка Валентина Михайлівна сподобалась, і вона їх благословила. Вона  дуже  хотіла, щоб син із дружиною переїхали в село, щоб  Назар повернувся додому і замінив батька. Але Назар залишився «сверхсрочніком» в армії. І це було гордістю для нас, що наш брат – при погонах…

І ось – 21 жовтня 2012 року. На Рівненщині голова Олімпійського спортивного комітету України Сергій Бубка відвідав спортивні комплекси,  школи і бази. Побував у Кузнецовську, на турбазі РАЕС «Біле озеро» та відвідав батьківщину свого тата Назара Васильовича Бубки. Видатний спортсмен пройшовся селом Журавлине і постояв на колишньому батьківському обійсті, де в дитинстві провідував рідню, пас корів, купався у місцевому озерці. У Мульчицях його чекали учні і вчителі у новозбудованій школі, де педагог Євгенія Коцюбайло від імені односельчан попросила передати Президенту України Віктору Федоровичу уклін та подяку владі за новозбудований храм науки, один із кращих  навчальних закладів області.  А в сільській раді високого гостя чекало цікаве відкриття. Тут, на  першому поверсі, розмістилася  сільська спортивна школа «олімпійського резерву», названа на честь відомого земляка, чемпіона світу Сергія Бубки.

Уся центральна вулиця заповнилася багатолюддям. А в сільраді виконкомівці спільно з сільським головою Василем Сильвестровичем Шкілем накрили святковий стіл для Сергія Бубки і його близьких родичів. Допоки у спортзалі юні волейболісти Володимирця і Полиць вели змагання, дорогий гість знайомився  з  куточком  «Видатного українського спортсмена Сергія Бубки» у бібліотеці. Справа, під його портретом, стоїть родинне фото молодої сім’ї –Валентини Михайлівни, Назара Васильовича у військовій формі та їхніх синів Василя і Сергія. Взявши це фото у руки, гість зронив щиру сльозу. А далі  він знайомився з молодими родичами і новими поколіннями Бубок.

Сергія Назаровича частували справжньою сільською їжею – печеним на черені хлібом, перепічками з часником, млинцями на дріжджах, салом, домашньою ковбасою, трьома сортами капусти, квашеними і свіжими помідорами, огірками, перцем.  На столі – всяка риба і гриби. Подавали гостю засмажені у клярі  зелениці, салат із сирих сироїжок, мариновані білі гриби й опеньки,  пиріжки з різними начинками (не рахую картоплю, різного виду м’ясо, котлети і крученики). З міцних напоїв було все, але спортсмен цього не вживає і нашим людям теж не радив.

За родинним столом згадували всіх старших, тих, що відійшли з роду Бубки. Раділи, що рідний киянин зібрав їх докупи. І сльозу пустили, як же у сімейному колі. Гість обдарував родину та гостей подарунками. А от що  йому підносила родина, я, принаймні, не бачила. Цьогоріч всі возами возили гриби, а щоб хтось низочку сухих боровичків біля сільради передав гостю, не бачила. Пізніше Сергій Бубка поїхав до тітки Ганни у Журавлине. Можливо, там радували його гостинцями…

Сергій Назарович, за звичаєм, вклонився батьківській землі і поклав квіти на могили прадідуся, прабабусі та близьких родичів. По дорозі зупинявся біля  рідних осель, провідував свояків і вручав подарунки. Молодь та журналісти теж отримали листівки з портретом чемпіона світу, де  він стоїть із  високо піднятим прапором незалежної України.

Народився Сергій Бубка 4 грудня 1963 року у місті Луганську. Жонатий. Має двох синів. Брат також жонатий і теж має двох синів.

Сергій Бубка – жива легенда України і нашого краю. Він занесений до Книги рекордів Гіннеса як видатний легкоатлет з найбільшою кількістю світових рекордів, адже протягом своєї кар’єри встановив 35 світових рекордів: 17 – на відкритому повітрі, а ще 18 – у приміщенні. 6 метрів 15 сантиметрів у стрибках з жердиною – цей його рекорд досі залишається недосяжним. Про нього багато написано і навіть знято фільм. І приємно, що цей спортивний талант унікальний, взятий, як два крила, з заходу і сходу країни, з Полісся і Донбасу.

Володимиреччина гордиться Сергієм Бубкою. Вона побажала йому і його родині щастя-здоров’я, успіхів у роботі та запросила у Мульчиці на одне з престольних релігійних свят.

 

Галина ТЄТЄНЄВА. 



Матеріали до теми:



 

У вас недостатньо прав для коментування.