HomeНовиниВ РайоніМіліція вела профілактику серед студентів ВПУ

Міліція вела профілактику серед студентів ВПУ

( 0 Votes )

2 грудня працівники міліції провели профілактичні бесіди з молодшими курсами ВПУ. Їх проводили старший дільничний інспектор міліції Анатолій Тєвєвлєв, дільничні інспектори міліції Андрій Луковець, Іванна Приходько, Іван Остапчук, старший інспектор по зв’язку з населенням та ГФ Ірина Ляшук.

Подивитись на все це було цікаво. В кабінетах царить тиша. Хтось ще не прокинувся (бо ще й 9-ої ранку не було), хтось скептично посміхався, а у когось таки брови на лобі заворушились від почутого.

Міліціонери ознайомлювали присутніх з «найпопулярнішими» серед неповнолітніх статтями адміністративного та кримінального кодексів України (розпиття спиртних напоїв, куріння у невстановлених місцях, крадіжки товарно-матеріальних цінностей, порушення правопорядку), відповідали на цікаві для молоді питання (починаючи з добування бурштину та закінчуючи зухвалими жартами «що буде вчителю, якщо він мені зламає ногу?»).

Заступник директора ВПУ з навчально-виховної роботи Тамара Христянович розповідає, що подібні профілактичні заходи вони проводять регулярно, особливо серед молодших курсів.

– Часто діти вважають, що коли вирвались з батьківського дому, то стали вже зовсім дорослими і вільними від будь-яких зобов’язань. У крові таких підлітків адреналін і жага самоствердитись не зовсім адекватними шляхами. Тому трапляються, звичайно, випадки правопорушень, як не крадіжки в магазині, так порушення правопорядку.

Скільки ваших студентів сьогодні перебуває на обліку в міліції?

– У цьому році вперше за всю мою практику прийшли 4 таких дітей, які вже стояли на обліку. Ми маємо також училищний облік систематичних прогульників, які схильні ще й до порушення закону.

Які міри приймаєте до таких студентів?

– Проводимо профілактичні бесіди з ними, з їхніми батьками. Залучаємо не лише міліцію, а й інші служби, що займаються дітьми та молоддю. Орієнтуємося не на відрахування таких дітей з училища, а на перевиховання. Та це не завжди вдається...

Міліція вела профілактику серед студентів Володимирецького ВПУ
 

Завуч розповідає, що саме серед першокурсників такі бесіди з працівниками міліції є більш дієвими. Діти ще прислухаються, до чого їх призивають, та й правоохоронці у формі ще мають авторитет в очах підлітків.

Однак при всьому цьому важливо враховувати мотиви дитини під час скоєння злочину. Одне діло, коли вона йде на злочин заради «приколу», відчуття екстриму; інша справа, коли обкрадає магазин з відчаю, аби поїсти.

Та чи варто таке оправдовувати в другому випадку? Чи правильне виховання, коли дитина переступає межу закону і свідомо йде на краждіжку? Чи не до закону, коли хочеться їсти?.. На що б перетворилося суспільство, якби кожен керувався таким принципом? Ми, люди, маємо відрізнятись від тварин своєю свідомістю, розумом, мораллю, духовністю… Йдучи на праволпорушення сьогодні, треба думати про своє завтра. Вірні слова були сказані студентам однією з працівників міліції:

– Ви своїм сьогоднішнім днем будуєте своє майбутнє. Порушуючи закон, ви пиляєте гілку, на якій сидите. І якщо в такому віці уже стоятимете на обліку в міліції, вас ніякий роботодавець не захоче бачити у себе. Кожен захоче перестрахуватись: нащо йому людина, яка може обікрасти? Скоївши помилку і навіть покаявшись, повернути людську довіру дуже важко. Замість того, щоб здобувати знання, щоб вийти в люди, здобути нормальну освіту, збудувати достойне майбутнє, ви порушуєте правопорядок. Отже, марно розтринькуєте ще один день свого життя, і від того користі немає ні вам, ні вашому оточенню. Регулярні правопорушення рано чи пізно приведуть до колонії. А там людей «ламають» швидко. Подумайте про своє майбутнє!

Міліція вела профілактику серед студентів Володимирецького ВПУ
 

ОЛЕНА СТЕЛЬМАЩУК 

 

У вас недостатньо прав для коментування.