HomeНовиниВ РайоніОбговорено подальшу долю привокзального туалету

Обговорено подальшу долю привокзального туалету

( 0 Votes )

6 грудня на території автовокзалу відбулася нарада стосовно подальшої долі привокзального громадського туалету. Зібралися висловитись не лише представники влади, а й всі причетні до життя вокзалу і привокзального життя суб’єкти господарювання. Проблема ця, як усі знають, з довгою «історією». Стоїть туалет за межами території автовокзалу, на балансі селищної ради, а по факту – на території польського кладовища.

Начальник командитного товариства «Рівненське підприємство автобусних станцій» Надія Нагорна жаліється, що це єдиний громадський туалет на території Володимирця, який функціонує цілодобово: всесезонно люди їдуть у райцентр по своїх потребах, і звичайно ж, поспішають скористатися цим туалетом. А як нужда, то зручності не надто турбують. Та й моральність не на першому місці. Тому, коли припече, можна й знехтувати пам’яттю польських предків…

«Але ж, – каже перший заступник голови РДА Петро Вакуліч, – ми йдемо в Європу, намагаємось рівнятись на неї. Тому подібні питання варто вирішувати негайно!»

Про культуру суспільства (і кожного господаря зокрема) можна говорити, оцінюючи стан його туалетів. Саме тому і районна газета нещодавно гостро підняла це питання. Люди, що зібрались на нараду, погоджуються. Та…

Питання громадського туалету біля автовокзалу так і залишається питанням. Всі згідні з тим, що «далі так не можна», але й альтруїстів серед нас мало.

– Якщо навіть реконструювати туалет, провести туди каналізацію, підключити опалення, світло, то при всьому бажанні зробити добро жителям селища працювати собі у збиток не хочеться. Навіть якщо місцева влада співфінансуватиме ремонт. Підрахуйте, скільки коштуватиме утримання такого туалету в місяць: зарплата працівникам (2 зміни), комунальні послуги. За таких умов туалет мусить бути платним. Сьогодні п’ятниця, базар, людей тьма. А в будні тут буває не більше 50 чоловік. Чи всі платитимуть 2 гривні, коли можна просто піти десь «за кут»?, – обурюється директор ринку ТзОВ «Фірма АВМ «Віва УН» Микола Сисюк. – «Переадресувати» людей на туалет ринку теж не вихід. По-перше, він там функціонує лише під час роботи ринку, у п’ятницю. Та й ніхто не буде в пошуках вбиральні долати таку відстань.

– Зробіть платний туалет – і весь автовокзал перетвориться на туалет вуличний, безкоштовний. Така людська натура, – звучать гострі слова під час наради.

Петро Вакуліч, у свою чергу, відстоює не просто ремонт туалету з елементарним освітленням і високим муром від кладовища, а саме будівництво нового туалету з каналізацією, опаленням, світлом. Та як це зробити, щоб і прибуток від нього був, де знайти людину, яка б взялася за такий «малий бізнес»…

Крім того, підняли також питання функціонування тих закладів торгівлі, які працюють на території автовокзалу та поблизу нього. Відомо, що різного плану «кафешки» повинні мати свої вбиральні, за відсутності яких санепідемстанція просто не має права допустити їх до роботи. Тим не менш, всі околичні заклади продають пиво, а нужда справляється в тому ж «безхозному» туалеті на території автовокзалу.

Отож, селищній раді рекомендовано відгородити туалет від кладовища. Наступна нарада по цьому питанню відбудеться в березні. До неї присутні мають визначитись: будувати новий громадський туалет, підключений до каналізаційної мережі селища, чи кожен суб’єкт господарювання, що функціонує поблизу автовокзалу, відкриє власний. СЕС має це проконтролювати. Та, напевно, не тільки це, а й те, що продавчині автовокзальних магазинчиків наливають у чайник воду кольору тілесних панчох…

Поки що в існуючому туалеті проведено поточний ремонт.

 

привокзальний туалет у володимирці

 

ОЛЕНА СТЕЛЬМАЩУК

 

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.