HomeНовиниВ РайоніРафалівський НВК обігріває реконструйована котельня

Рафалівський НВК обігріває реконструйована котельня

( 0 Votes )

Володимиреччина потроху обживається новими екологічно чистими котлами. Ось і Рафалівка в жовтні цього року запустила реконструйований котел у початковій школі. «Історія цього котла вистраждана, напевно, двома поколіннями дошкільнят», – ділиться інформацією сільський голова Надія Юсин. Подвір’я біля приміщення сільської ради «вилизане», не дивлячись на мряку і сніг, у кабінеті Надії Василівни безліч квітів і якось не по-офісному затишно. Одразу помітна жіноча хазяйська рука.

–  На початку 2005 року наша селищна рада взяла на баланс у комунальну власність громади Рафалівську ЗОШ І ст. з метою відкриття додаткових дошкільних груп. Ми, мабуть, були першими в районі, хто створив навчально-виховний комплекс (НВК) – «ЗОШ І ст. - ДНЗ». На той час котел працював на солярці. Вона була недорога, опалювати нею приміщення було вигідно. Та останні п’ять років пальне дорожчало настільки, що громада працювала лише на утримання шкільної котельні: на опалювальний сезон вона вимагала більше 200 тис. грн., навіть не працюючи на повну потужність! Звісно, в школі було холодно, батьки навіть почали забирати своїх дітей з цього закладу.

Рафалівський НВК обігріває реконструйована котельня

 

Це питання стало першим головним болем всього селища і навіть районної ради. Депутат облради Петро Вакуліч з самого початку знав про нього. Були пропозиції перейти на електричне опалення, та воно не набагато економніше. Тоді Петро Сергійович запропонував нам проект модульної котельні на твердому паливі. А на дні селища розповів: реконструкція котельні насправді відбуватиметься за сприяння народного депутата Миколи Сороки, який ще під час балотування приїжджав до Рафалівки і пообіцяв сприяння. Саме за його ініціативи з держбюджету виділено трохи більше 308 тис. грн., місцевий бюджет на ті ж цілі надав ще майже 35 тис. грн.

 

Коли почалася реконструкція котельні?

– У серпні і почали, коли на наш рахунок перерахували всі гроші. Підрядник виконав частину роботи, так званий «пробний» котел вже функціонує. Але через затримку коштів казначейством котельня ще не добудована. Чекаємо. Та з початку жовтня саме її використовуємо для опалення школи.

 

Різниця відчутна?

– Так. Зараз від солярки не залежимо, топимо дровами і торфобрикетом. З новим котлом опалювальний сезон орієнтовно обійдеться у 50-60 тис. грн. Це значна економія. А завдяки реконструкції внутрішньо-будинкової системи опалення, на яку вже виготовлена проектно-кошторисна документація, опалювання НВК стане ще ефективнішим.

Рафалівський НВК обігріває реконструйована котельня
Біля котельні кілька куп будматеріалів. В маленькому приміщенні з «пробним» котлом кипить робота. Кочегар Олег Бойчук каже, що ця професія для нього нова, та не складна, а з новим якісним обладнанням завжди приємно працювати. Щоправда, самі стіни котельні ще не утеплені, тому там не завжди комфортно перебувати довгий час у ці морозні дні.

Завгосп НВК Юлія Ошурко розповідає, що до нового котла ще не звикли, але обновці раді.

– Від усієї нашої громади щиро дякуємо і Петру Сергійовичу Вакулічу, і Миколі Петровичу Сороці. Якби не їхня допомога, повноцінний обігрів НВК ми мали б не раніше, ніж через кілька років. Та й такі кошти на реконструкцію котельні не змогли б самотужки зібрати. Тепер же діти в теплі, і це найважливіше…

 

ОЛЕНА СТЕЛЬМАЩУК

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.