HomeНовиниВ РайоніНаша шана і повага ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Наша шана і повага ліквідаторам аварії на ЧАЕС

( 0 Votes )

Усе далі в історію відходять ті дні, коли героїчними зусиллями народу, самовідданою мужньою працею десятків і сотень тисяч тих, хто брав безпосередню участь у небезпечній роботі, кому ціною власного здоров’я вдалося приборкати вогнище небезпечної і безжальної радіації.

На даний час в управлінні соціального захисту населення Володимирецької райдержадміністрації на обліку перебуває 148 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Відповідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» управління здійснює нарахування та виплату грошових компенсацій та допомог. Зокрема, грошова компенсація вартості продуктів харчування (стаття 21 вищевказаного Закону) щомісячно на 2013 рік в розмірі 147,00 грн., щорічної допомоги на оздоровлення учасникам ліквідації ІІ категорії – 100 грн., учасникам ліквідації категорії 3-А – 75,00 грн. Законодавством передбачено безкоштовне забезпечення санаторно-курортною путівкою на оздоровлення учасників ліквідації та інші грошові компенсації і пільги, передбачені діючим законодавством. 

                      Чим далі, тим більше ми розуміємо, від якої страшної трагедії врятували людство скромні герої тих днів. Вони йшли на цей подвиг за покликом серця, не думаючи про нагороди, відзнаки, пільги. Всі розуміли, що жертвують своїм здоров’ям, і знали заради чого. Головним стимулом було: «Якщо не ми, то хто?» Тисячі учасників ліквідації наслідків цієї аварії завчасно пішли з життя.

                      Ми, нащадки  повинні пам’ятати,  якою ціною дісталася перемога над атомною аварією планетарного масштабу, шанувати, поважати і забезпечити належний соціальний захист учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції.

                З нагоди  Дня  вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС затверджені обласні  та районні заходи. Відповідно до них в грудні 2013 року з метою виявлення соціальних проблем та вжиття заходів щодо їх розв’язання проводяться зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, проводиться обстеження матеріально побутових умов проживання  інвалідів-учасників ліквідації аварії на АЕС, ліквідаторів з числа малозабезпечених та одиноких громадян. У бібліотеках району оформлено виставки книжково-ілюстративного матеріалу, в навчальних закладах району проводяться виховні заходи за участю ліквідаторів, очевидців аварії на Чорнобильській АЕС.
 

Юрій Тюска,

в.о. начальника управління

 
 

У вас недостатньо прав для коментування.