HomeНовиниВ РайоніЯк район справжню зиму зустрів

Як район справжню зиму зустрів

( 0 Votes )

Зима нарешті дала про себе знати, хоч і з запізненням: напередодні Водохреща Володимиреччину вкрило снігом, а хрещенський мороз щипає за носа.

Уже о 9 ранку центр Володимирця посипаний піском. Чого не скажеш про інші вулиці райцентру. Начальник КП «Аква» Олександр Пігаль прокоментував, що в таких випадках доречно присипати лише перехрестя доріг, а не всі дороги селища. Та й трактором розгрібати поки нема що, все само собою втопчеться.

Щодо готовності до зими, то сьогодні селищне комунальне підприємство може обслуговувати Володимирець чотирма одиницями техніки (бульдозер ДТ-72, трактори ЮМЗ-6 та МТЗ-80, екскаватор ЕО-2621, ЮМЗ-6 – хоча вже й старенькі, та ще справляються з роботою). Також заготовлено 220 тонн піщано-сольової суміші, є в резерві і паливно-мастильні матеріали на екстрені випадки. Персонал чергує постійно.

Селищний голова Володимирця Олександр Осмолович, у свою чергу, заявив, що райцентр готовий до зими: розроблена схема розчистки вулиць від снігу. Щоправда, казначейством затримана проплата на запаси паливно-мастильних матеріалів та шанцевих інструментів. Над розчисткою селища від заметів працюватиме техніка КП «Аква», 3 одиниці техніки Управління меліоративних систем та стільки ж від ПрАТ «ПМК-173». Цього має вистачити для потреб райцентру. Проблеми залишаються в питанні виплат заборгованостей за розчистку від снігу в минулому році перед організаціями, що надавали свою техніку в оренду. Однак це не буде завадою своєчасній розчистці вулиць за будь-яких погодних умов.

На навчанні сільських та селищних голів 16 січня виступив начальник відділу надзвичайних ситуацій житлово-комунального господарства та енергоефективності управління будівництва, надзвичайних ситуацій та житлово-комунального господарства РДА Руслан Савсюк з проханням вчасно і неухильно виконувати розпорядження голови РДА від 9 грудня 2013 року №345 «Про стан підготовки підприємств, установ, організацій району до безаварійної роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 рр.» та належно підготуватись до снігового сезону. Виконкомами сільських та селищних рад району на цей зимовий період укладено 42 угоди з фізичними та юридичними особами (з бажаних 67) щодо виділення техніки для проведення робіт і снігоочищення. Тридцятьма виконкомами сільських та селищних рад створені кущові дорожні фонди, і тільки Кідрівська сільська рада такого фонду не організувала (за умови власного поповнення цих фондів кожна сільська та селищна рада могтиме отримати субвенцію з районного бюджету).

«Надзвичайники» теж на варті: у Володимирецькому районному секторі Головного управління ДСНС України в Рівненській області особового складу налічується 20 чоловік, у Рафалівці – 18. На бойовому чергуванні постійно знаходяться по одному ЗІЛ-131 (машини підвищеної прохідності), в резерві – по одному ЗІЛ-130. У районі також працює 5 підрозділів пожежної охорони при сільських радах, які суттєво допомагали в минулому році розчищати дороги та витягувати техніку. При пониженні температури до 10 і більше морозу у Володимирці діє пункт обігріву при територіальному центрі соцобслуговування.

– Минулого року, – розповідає начальник ДПРЧ-16 ГУ ДСНС України у Рівненській області Андрій Муравинець, – траплялось, що люди, які з певних причин затримувалися у райцентр (або їхні автобусні рейси відміняли через перемети чи ожеледь), то саме пункт обігріву їх і рятував. Буде організований також соціальний патруль у складі працівників міліції, лікарні та соцпрацівника. Патрулі об’їжджатимуть місця скупчення людей, щоб при необхідності надати допомогу постраждалим від холоду.

Філія «Володимирецький райавтодор» на період зими робочими має 5 із наявних 6 одиниць техніки. У резерві, що періодично поповнюється, є невеликі запаси піщано-сольової суміші та паливно-мастильних матеріалів. Головний інженер філії Андрій Новак розповів, що за період останніх снігопадів вже розсипано 70 тонн піщано-сольової суміші по головних транспортних артеріях району: Переброди – Володимирець – Суховоля та Зарічне – Борова – Ст. Рафалівка – Полиці. У філії постійно чергують працівники, які за необхідності о 4 ранку можуть почати розчистку доріг та посипати їх піском. Та загалом відсутність стабільного фінансування «Укравтодору» не дає змоги у випадку повторення тогорічних заметілей забезпечити безперешкодний проїзд усіма дорогами району. Прикро, але факт…

КП «Володимирецька ЦРЛ» звітує: в період з 13 по 20 січня до приймального відділення з переохолодженням, травмами та переломами різної тяжкості звернулося 15 чоловік.

Отож, на паперах начебто всі готові до зими. А по факту? Ожеледь скувала дороги району ще з минулої п’ятниці. Проте далеко не кожне село може похвалитись посипаними піском вулицями. Дороги між населеними пунктами здебільшого посипані піщано-сольовою сумішшю лише у місцях крутих підйомів, на поворотах, та й то не скрізь. Траса слизька і небезпечна, і нікого з пішоходів та водіїв не хвилює, що дорожники не мають фінансування, комунальники – техніки і піску з сіллю, а рятувальники – потужних тягачів. Про це слід дбати ще влітку, як у відомому прислів’ї, в інакшому випадку будьте готові до справедливих нарікань.

Утім, справжні екзамени дорожникам разом із завірюхами, переметами та ожеледдю зима ще влаштує. Тож водіям варто пам’ятати, що у випадку штормового попередження в багажнику авто краще мати лопату, запас пального та ланцюги на колеса.
водій філії «Володимирецький райавтодор» Віктор Осінець до розчистки готовий

 

ОЛЕНА СТЕЛЬМАЩУК

На фото автора:

водій філії «Володимирецький райавтодор» Віктор Осінець до розчистки готовий

 

У вас недостатньо прав для коментування.