HomeНовиниВ РайоніУ Володимирці депутати вимагають відставки Президента та Уряду

У Володимирці депутати вимагають відставки Президента та Уряду

( 0 Votes )

Позачергова сесія стала найбільш радикальною за останні 5 років

27 січня 2014 року з ініціативи 22 депутатів районної пройшла 25 позачергова сесія Володимирецької районної ради 6 скликання. Участь у ній взяли 42 народних обранців із 64. Питання, яке дуже довго обговорювалося на президії, було єдиним у порядку денному: про суспільно-політичну кризу, яка склалася в країні. Після хвилини мовчання в пам'ять про полеглих учасників Євромайдану в Києві почалося обговорення тексту звернення депутатів районної ради до Президента та Верховної Ради України.

Виступаючі окреслили власне бачення кризи та шляхів виходу з неї. Зокрема, лідер районної організації партії «Батьківщина» Арсен Котович запропонував депутатам активно включитися в обговорення даного питання та його резолютивної частини. За його словами, протистояння між владою і народом почалося давно, ще з відміни Конституції 2004 року та ув’язнення Юлії Тимошенко. А власне відмова президента  Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію з ЄС і спровокувала людей вийти на Майдан. Після пролитої крові ситуацію врятує лише відставка Януковича, – вважає представник опозиції.

Наступний виступаючий депутат, керівник фракції УНП Олександр Бобрик заявив, що треба виписати більш жорстку позицію пропонованого тексту звернення. На його думку, коли озброєна людина, яка носить зброю і наділена повноваженнями охороняти людей, а натомість стріляє в них, – це злочинець. Однак досі жоден чиновник не взяв на себе відповідальності за силові методи розгону демонстрантів, тоді як мітингувальників десятками кидають у СІЗО і інкримінують протестуючим організацію масових зворушень, а міра покарання за це може сягати до 15 років позбавлення волі.

Він наголосив на тому, що відповідальність за бездіяльність мають понести і керівники органів місцевої влади, а головам райдержадміністрації, райради та їх заступникам піти у відставку. «Звертаємося до членів партії регіонів із закликом покинути ряди цієї злочинної політичної сили і здати партійні квитки» – заявив Олександр Бобрик. На що голова районної ради Василь Ковенько аргументував, що відповідальність має бути спільною, адже й депутати не надто поспішали проявити ініціативу. Отже, треба не оцінювати події вчорашніх днів, а думати, як завтра виправити ситуацію і перевести протистояння у конструктивне русло примирення.

У відповідь Людмила Мельник, член фракції УНП, наголосила, що саме сьогодні ми даємо оцінку тому, що вчора й спровокувало нинішню кризу, і запропонувала додати вимогу до Верховної Ради розробити і прийняти закон про люстрацію. А депутат Тетяна Мирончук додала, що у зверненні треба обов’язково окремим рядком прописати вимогу про відставку Президента і Уряду, оскільки не можна допустити убивств мирних громадян.

Бютівець Петро Мартинюк запропонував додати до звернення вимогу про звільнення Юлії Тимошенко та всіх політичних в’язнів, а член фракції УНП Михайло Льода – про звільнення «в’язнів Грушевського» – наших затриманих земляків Юхима Дишканта, Дмитра Москальця та Артура Ковальчука.

Після емоційних обговорень та доповнень депутати одноголосно прийняти текст звернення, яке ми публікуємо повністю.

У різному депутат Петро Сиротюк запропонував запрошувати на сесії райради народного депутата України від нашого округу. Також виступив батько Артура Ковальчука, розповівши присутнім та запрошеним про те, що до сина досі не пускають навіть матір та народних депутатів. Він подякував депутатам районної ради за розуміння та підтримку, виражену у зверненні. Бо якщо сьогодні мовчати, то завтра прокинемося у тоталітарній державі. Навіть у часи Сталіна не було такого жорстокого ставлення до політв’язнів…

 

 

У  К  Р  А  Ї  Н  А

ВОЛОДИМИРЕЦЬКА  РАЙОННА  РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

(Шосте скликання)

 

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

 від   27 січня  2014 року                                                            № 340

 

Про звернення депутатів Володимирецької районної ради до Президента України та Верховної Ради України з приводу суспільно-політичної ситуації, що склалася в державі

 

          Керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з президією районної ради, районна рада

в и р і ш и л а :

 

1.    Схвалити текст звернення депутатів Володимирецької районної ради до Президента України Віктора Януковича та Верховної Ради України з приводу  суспільно-політичної ситуації, що склалася в державі  (текст звернення додається).

2.         Виконавчому апарату районної ради направити текст звернення Президенту України, Верховній Раді України та оприлюднити в місцевих засобах масової інформації.

Голова ради                                                                      В. Ковенько


 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Володимирецької районної ради до Президента України

Віктора Януковича та Верховної Ради України з приводу  суспільно-політичної ситуації, що склалася в державі

                Органи місцевого самоврядування не можуть залишатися осторонь, коли ставиться під загрозу життя і безпека громадян, цілісність нашої держави.

                Ми відповідаємо за забезпечення життєдіяльності територіальних громад, за те, щоб наші громадяни були надійно захищені. Ми переконані у тому, що реального розвитку нашої держави можна досягти тільки щоденною, наполегливою роботою як влади, так і всіх учасників політичного процесу в законодавчому полі, визначеному Конституцією України.    

                Депутати Володимирецької районної ради засуджують будь-які протизаконні  дії, які загрожують безпеці громадян і цілісності нашої держави. Ми звертаємось до усіх, хто справді зацікавлений у збереженні нашої держави, у продовженні курсу на її демократичний розвиток, до політичних і громадських лідерів з проханням сісти за стіл переговорів задля вирішення життєво важливих питань розвитку держави. Всі протиправні та насильницькі дії повинні бути негайно припинені.

                Враховуючи вищевикладене, вимагаємо:

1.      Недопущення введення надзвичайного стану в країні.

2.      Повернення до Конституції 2004 року.

3.      Відміна законів, прийнятих 16 січня 2014 року.

4.    Звільнення всіх заарештованих учасників масових заворушень Майдану, в тому числі жителів Володимиреччини: Москальця Дмитра Олександровича, Ковальчука Артура Миколайовича.

5.      Прийняття нового закону про вибори та проведення позачергових виборів Президента України та Верховної ради України з  внесенням змін до порядку формування ЦВК.

6.      Припинення силового тиску з боку правоохоронних органів.

7.      Відставки Кабінету Міністрів України.

8.      Звільнення Ю.В.Тимошенко  та всіх політичних в’язнів.

 

 

Схвалено

рішення Володимирецької

районної ради

від "27" січня 2014 року

№ 340

 

 

25 позачергова сесія Володимирецької районної Ради
 
25 позачергова сесія Володимирецької районної Ради
 
Бобрик Олександр Онуфрійович - голова фракції УНП
 
Котович Арсен Павлович - лідер районної організації партії «Батьківщина»

 

Сергій СКІБЧИК

Фото автора та Олени СТЕЛЬМАЩУК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.